Glasvezel, iedereen heeft het tegenwoordig en dat is niet zo gek. Het is de manier om snel internet te verkrijgen en dus lekker te kunnen surfen, maar ook werken en andere zaken te kunnen regelen.

Een van de glasvezeltechnieken die tegenwoordig wordt ingezet is blown fibre blazen. Deze techniek wordt toegepast in diverse structuren zoals backbone, fiber-to-home omgevingen en ook fiber-to-desk toepassingen, dus zowel thuis als op kantoor kun je deze techniek tegenkomen. Het systeem is altijd opgebouwd uit een structuur van ducts (dit zijn kleine buisjes) en een bundel van multiducts, dus meerdere van deze buisjes. Deze buisjes zijn niet dikker dan 5 of 8 millimeter. Hier wordt de glasvezel in geblazen.

Voor dit glasvezel inblazen zijn er ook weer tal van technieken. Voor elk doel heb je eigenlijk wel weer een andere techniek nodig en dat kan best wel lastig zijn natuurlijk. Want welke techniek is het meest geschikt in jouw situatie en voldoet in deze situatie. Daarom is een beetje advies glasvezelbekabeling altijd wel handig, zodat je ten minste weet waar je kunt beginnen.

Wat ook ontzettend belangrijk is, is om de glasvezelverbindingen goed schoon te houden. Verontreiniging is namelijk reden nummer 1 van het ontstaan van problemen bij netwerken van glasvezel. Dit kan het signaal verzwakken, maar in het meest ongunstige geval ervoor zorgen dat je glasvezelverbindingen permanent beschadigd raken. Het is echter wel belangrijk dat je het onderhoud en het schoonmaken en schoonhouden van de glasvezels aan een gespecialiseerd bedrijf overlaat. Je kunt de glasvezels namelijk beter niet aanraken met kleding of de handen, en je hebt speciaal gereedschap nodig. Ook het onbeschermd laten liggen van glasvezel connectoren zorgt voor schade, zeker wanneer deze in de buitenlucht liggen. Buitenlucht is een van de grootste verontreinigende factoren en daarom moet altijd worden gezorgd dat de buizen goed beschermd zijn.