Als je last hebt van paniekaanvallen, obsessieve gedachten, of een invaliderende fobie, kunt u een angststoornis hebben. Maar je hoeft niet te leven met angst. Behandeling kan helpen, en voor veel angst problemen, is angst therapie een goede start. Bepaalde vormen van therapie, zoals cognitieve gedragstherapie en blootstelling therapie, zijn bijzonder gunstig. Deze therapieën kan je leren hoe je je angst onder controle houdt, stoppen met zorgelijke gedachten en je angsten te overwinnen.

Angststoornissen te behandelen met angst therapie

Als het gaat om de behandeling van angststoornissen, toont onderzoek aan dat de therapie meestal de meest effectieve optie is. Dat komt omdat de angst therapie, in tegenstelling tot angst-medicatie-behandeling, meer dan alleen de symptomen van het probleem behandelen. Angste therapie kan je helpen om de onderliggende oorzaken van je zorgen en angsten bloot te stellen; leren hoe je je kunt ontspannen; kijken naar situaties in nieuwe, minder beangstigend manieren; en het ontwikkelen van betere probleemoplossende vaardigheden. Therapie geeft je de tools om angst te overwinnen.

De angststoornissen zijn enorm verschillend, dus therapie moet afgestemd worden op de specifieke symptomen en zorgen. Als je last hebt van een obsessief-compulsieve stoornis, zal je behandeling verschillen van iemand die hulp krijgt bij angst aanvallen. De duur van de behandeling zal afhangen van het type en de ernst van de angststoornis. Veel angst therapieën zijn relatief van korte duur.

Veel verschillende soorten therapieën worden gebruikt voor angst behandeling, maar de belangrijkste benaderingen zijn cognitieve gedragstherapie en blootstelling therapie. Angst therapie kan individueel worden uitgevoerd, of het kan plaatsvinden in een groep van mensen met dezelfde angst problemen.

Cognitieve gedragstherapie voor angst

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest gebruikte therapie voor angststoornissen. Onderzoek heeft aangetoond dat het effectief is bij behandeling van paniekstoornissen, fobieën, sociale fobie en gegeneraliseerde angststoornis, onder vele andere omstandigheden.

Cognitieve gedragstherapie richt zich op negatieve patronen en verstoringen in de manier waarop we kijken naar de wereld en onszelf. Deze bestaat uit twee hoofdonderdelen:

Cognitieve therapie onderzoekt hoe negatieve gedachten of cognities, bijdragen aan angst.

Gedragstherapie onderzoekt hoe je je gedraagt en reageert in situaties die angst veroorzaken.

Het uitgangspunt van cognitieve gedragstherapie is dat onze gedachten – geen externe gebeurtenissen- van invloed zijn op de manier waarop we ons voelen. Met andere woorden, het is niet de situatie waarin je je bevindt die bepaalt hoe je je voelt, maar je perceptie van de situatie. Bijvoorbeeld, stel je voor dat je net bent uitgenodigd voor een groot feest. Beschouw drie verschillende manieren van denken over de uitnodiging, en hoe die gedachten jouw emoties zou beïnvloeden.