Onlangs werd bekend dat Volkswagen nog steeds verwacht haar doelstelling voor 2014 te gaan behalen. De autofabrikant wil voor het eerst tien miljoen auto’s verkocht hebben binnen één jaar. Ook de rest van de automarkt lijkt zich te herstellen, verwachten brancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag. Volgend jaar zouden er maar liefst 400.000 personenwagens op kenteken worden gezet.

Daarnaast verwacht men dat bedrijven nog 53.000 lichte bestelwagens op kenteken zetten. De bestelbusjes zijn populair voor koerierdiensten, in de bouw en in andere branches. Het is namelijk relatief goedkoop om dit soort bedrijfswagens in een shortlease te leasen. Voor zowel de bestelwagens als personenauto’s voorzien de Bovag en RAI een lichte toename in vergelijking met dit jaar.

Een woordvoerder van Bovag legt uit dat uit allerlei rapporten blijkt dat de economie groeit en dat het vertrouwen onder consumenten verder toeneemt. Daarom verwacht zij dat het effect ook merkbaar wordt in de autobranche.

Verandering in belastingstelsel?

Op dit moment valt nog niet te zeggen of er wijzigingen komen in het autobelastingstelsel. Het is mogelijk dat het beleid veranderd in 2016 en daarom is het doen van een goede voorspelling erg moeilijk. Belastingregels zijn namelijk van invloed op autoverkopen. Als je kijkt naar de huidige situatie ligt het verkoopaantal nog flink achter op het voorgaande jaar.

Vorig jaar werden in de eerste negen maanden 301.000 euro verkocht. In januari tot en met september van 2014 zijn er slechts 284.000 nieuwe auto’s de showroom uit gereden. De hoop is dus gesteld op de maanden oktober, november en december.

Schatting autoverkopen 2014

De Bovag en RAI durven wel een schatting van het aantal verkocht auto’s te maken. Er wordt verwacht dat er dit jaar ongeveer 400.000 nieuwe personenauto’s worden verkocht. Daarbij is wel een marge ingebouwd van enkele procenten waardoor het aantal auto’s lager kan uitvallen. Daarnaast worden er naar verwachting circa 50.000 tot 52.000 nieuwe bestelwagens op kenteken gezet.