BHV kan heel belangrijk zijn binnen een bedrijf. Als er een calamiteit plaatsvindt, weet de BHV’er hoe hij moet handelen. Dit kan voor een hoop rust en geruststelling zorgen in zulke situaties. Als er iemand is die weet hoe hij moet handelen, zal er minder snel paniek uitbreken. Dat dit veel veiliger is en dus heel belangrijk, hoeft niet uitgelegd te worden. Echter zijn er veel bedrijven die niet op de hoogte zijn van de BHV verplichting.

BHV verplicht

Volgens de arbowet is elk bedrijf verplicht om de bedrijfshulpverlening te regelen. Het aantal medewerkers wat werkzaam zijn in het bedrijf maakt in dit geval niet uit. De enige uitzondering waarbij BHV niet verplicht is, is als je echt alleen werkt. Zelfs als je een eenmanszaak hebt en er wel eens mensen langskomen, heb je de BHV verplichting. Als er brand uitbreekt, is het heel fijn dat er een BHV’er aanwezig die weet wat hij moet doen. Op deze manier kan de brand misschien wel worden geblust, waardoor en geen evacuatie nodig is. Zelfs als er wel evacuatie nodig is, weet de BHV’er hoe hij moet handelen. Hierdoor kan het pand veilig worden ontruimd.

BHV cursus

Een werkgever moet mensen aanstellen die BHV kunnen verlenen. Deze mensen moeten EHBO kunnen verlenen, brand kunnen bestrijden en een pand kunnen evacueren. Om deze vaardigheden goed te kunnen beheersen moeten BHV’ers hiervoor opgeleid worden. Dit kan door middel van een BHV cursus. Tijdens deze cursus leer je de verschillende vaardigheden. Je leert een klein stukje theorie, maar je doet vooral praktijkoefeningen. Hierdoor leer je immers het snelst. Na het afleggen van een examen ontvangt de BHV’er een diploma. Om dit eenmalig te doen is niet voldoende, er moeten namelijk herhalingscursussen worden gedaan om de geldigheid van dit diploma te verlengen. Tijdens deze herhalingscursus worden de verschillende onderwerpen van BHV weer behandeld. Hierdoor blijft je kennis van de vaardigheden up to date.