Bouwopleiding zijn ondanks dat we in een periode van technologische groei zitten hier in Nederland nog steeds heel populair. De opkomst van de technologische sector en vernieuwingen hierin zorgen ervoor dat ook deze opleidingen populair zijn, maar ze doen geen afbreuk aan bouwopleidingen. Ondanks de economische crisis die ervoor gezorgd heeft dat in de bouw steeds meer ontslagen vielen is de vraag naar vakmensen nog steeds groot. Jongeren kiezen ook nog veelvuldig voor een bouwopleiding, maar wat kun je er eigenlijk leren?

Betontimmerkracht

Een twee jaar durende opleiding kun je volgen tot betontrimmerkracht. In deze opleiding leer je niet alleen te werken met hout, maar leer je ook te werken met wapeningen en bekistingssystemen van staal. Je werkzaamheden bevinden zich meestal op de bouwplaats, maar je zult af en toe ook wel in een werkplaats moeten werken. De opleiding kun je op verschillende manieren volgen. Door één dag in de week naar school te gaan en vier dagen te werken(bbl) of door naar school te gaan en twee dagen per week stage te lopen (bol).

Op school zul je voornamelijk de theorie krijgen, aangezien je in de werksituatie voornamelijk met de praktijk bezig bent.

Allround timmerman

Een allround timmerman is op de bouw heel gevarieerd bezig. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het aansturen van collega’s. Zelf ben je ook bezig met het complex stelwerk en de hoofdmaatvoering te verzorgen. Daarnaast ben je bezig met het monteren van prefab elementen en dakwerk. De opleiding tot allround timmerman duurt twee jaar en je kunt deze alleen volgen als je al timmerman niveau 2 hebt gehaald. Tijdens de opleiding verbreed je je kennis van niveau 2 en ga je ook dieper op kennis in. Het is een voorbereidende opleiding om zelfstandiger te kunnen werken en waarbij je om kunt geen met meer verantwoordelijkheid.

Na deze opleiding kun je nog verder leren. Je kun na allround timmerman nog uitvoerder worden. Maar ook functies als werkvoorbereider of calculator liggen in zicht. Dat wil zeggen, als je de vervolgopleiding op niveau 4 weet af te ronden.

Metselaar

Als metselaar in de bouw metsel jij de dragende en scheidende muren. Zijn het lichte scheidingswand elementen? Dan lijm je ze. Als metselaar sta je meestal niet alleen, maar met één of meerdere collega’s onder leiding van de voorman. De opleiding tot metselaar duurt twee jaar als je deze opleiding op niveau 2 hebt gevolgd en met succes hebt voltooid, dan kun je doorstromen naar de opleiding van allround metselaar op niveau 3.

Meer informatie vind je op de volgende website: http://www.bouwopleidingzuidwest.nl