Veel mensen worden in de wintermaanden weer ziek. Niet altijd hoeft dit een griepje te zijn, maar het kan ook om een verkoudheid gaan. Toch is het niet vreemd dat ook veel mensen te kampen krijgen met griep of buikgriep. Maar wat is het verschil tussen beide soorten griep? Sterker nog, veel mensen zijn niet eens op de hoogte van een verschil. Toch zijn er wel degelijk enkele belangrijke verschillen tussen beide soorten te ontdekken. Buikgriep is dan ook geen gewone griep.

Het virus

Allereerst is het virus dat buikgriep veroorzaakt anders dan het virus dat gewoon griep of influenza veroorzaakt. Buikgriep wordt namelijk veroorzaakt door het norovirus. In tegenstelling tot gewoon griep, waar namelijk het influenzavirus de oorzaak is. Beide virussen zijn overigens wel zeer besmettelijk. Hierdoor kan het virus zich in korte tijd verspreiden van mens tot mens. Een klein druppeltje snot of speeksel is al genoeg om het virus te verspreiden. Over het algemeen is buikgriep nog besmettelijker dan gewoon griep. De impact van griep is echter wel veelal groter dan buikgriep.

Griepprik beschermt niet tegen buikgriep

In de maanden september en oktober krijgen veel mensen een oproep om de griepprik te halen. De griepprik verkleint namelijk de kans op het krijgen van griep. Echter beschermt de griepprik het lichaam niet tegen tegen norovirussen die juist de veroorzaker zijn van buikgriep. De griepprik bevat namelijk geen antistoffen tegen buikgriep. De griepprik is dus zinloos tegen de bestrijding van buikgriep.

De symptomen van buikgriep

In veel gevallen treden bij buikgriep klachten op als misselijkheid, buikkrampen, pijn in de buik, diarree en een opgeblazen gevoel. Bij griep gaat het veelal om een algehele malaise met symptomen als spierpijn, hoofdpijn, koorts, oorpijn, verkoudheid en keelpijn. Buikgriep vertoont dan ook vaker symptomen rond de maagstreek, terwijl griep in veel gevallen boven de buik klachten geeft.