Dat honden de beste vriend van mensen zijn is geen verrassing meer. Dat honden mensen kunnen troosten en helpen in moeilijke periodes is ook algemeen bekend, maar dat mensen steeds vaker liever honden nemen in plaats van baby’s gaat wat mij betreft een beetje ver.

Aantal kinderen

In Amerika is het aan kinderen dat vrouwen krijgen in zeven jaar gedaald met zo’n 10%. Zeven jaar geleden kregen Amerikaanse vrouwen ongeveer 70 baby’s per 1.000 vrouwen. Momenteel is dat gedaald naar 60 baby’s per 1.000 vrouwen. Dit lijkt niet veel, tien baby’s minder per duizend vrouwen, maar in de praktijk betekent dit in 2013 dat er 400.000 minder kinderen werden geboren. Vooral vrouwen die jonger zijn dan 29 jaar krijgen beduidend minder kinderen. Opmerkelijk was dat het aantal kleine hondjes dat Amerikaanse huishoudens aanschafte als een peil de lucht inschoot. In 2014 zijn er twee keer zoveel kleine hondjes tot negen kilo dan dat er zo’n tien jaar geleden rondliepen in Amerika aangeschaft. Het mini-hondje, zoals de Chihuahua, is over het algemeen al een stuk populairder geworden in de Verenigde Staten dan grotere honden. Tien jaar geleden zag je juist meer grotere rassen dan de minirassen. Een Chihuahua is natuurlijk ook makkelijker te verzorgen dan een baby: hij huilt niet, je hoeft zijn luier niet te verschonen en als je hem af en toe een koekje van met een bepaald merk bedrukte zakken geeft is hij tevreden.

Carrière

De stijging van het aantal kleine hondjes lijkt verband te hebben met het krijgen van minder kinderen, maar een echte relatie tussen de twee is niet aangetoond. Toch zeggen marktonderzoekers wel een verband tussen de twee te zien. Vrouwen onder de 29 jaar oud hebben gewoonweg nog zoveel andere dingen, zoals een carrière, te doen. Zij zijn nog niet toe aan kinderen, maar hun biologische klok tikt wel gewoon door. Ze willen zorgen, kan dat niet voor een baby, dan maar voor een hondje. Als er een relatie zou zijn, zou het zijn dat de aanschaf van hondjes het gevolg is van het krijgen van minder kinderen en niet andersom.