Henk van Wilsum is een kok gespecialiseerd in de Franse keuken. Hij heeft dan ook het grootste gedeelte van zijn leven in Frankrijk gewoond. Henk van Wilsum is zo vriendelijk geweest om dit clafoutis recept met ons te delen.

Clafoutis
Clafoutis is een niet echt superzoet streekgerecht uit de Limousine dat lauwwarm als nagerecht gegeten wordt. De klassieke Clafoutis wordt origineel bereidt met kersen met pit er nog in maar meestal maken wij hem met ontpitte vruchten. Wordt het door sommigen vergeleken met een pannenkoek of een vlaai, voor de Fransen behoort de Clafoutis tot het gebak.

Moet Clafoutis speciaal met kersen? Dat hoeft niet. Ook met pruimen, aardbeien, bramen of frambozen is hij erg lekker. Men spreekt dan echter niet meer van een Clafoutis maar van een Flaugnande.

Ingrediënten Clafoutis
300 gr kersen
4 dl volle melk of
2 dl volle melk, 1 dl volle room en 100 gr monchou
50 gr gesmolten boter
1 vanillestokje
4 eieren
100 gr suiker
100 gr gezeefde bloem
Klein snufje zout
Boter om vorm in te vetten
Poedersuiker voor de garnering

Bereidingswijze
Was, droog en ontpit eventueel de kersen. Verwarm de oven op 180 graden voor en warm de melk met het opengespleten vanillestokje op zodat de vanillesmaak goed door de melk trekken kan. Indien je de versie met room en monchou maakt deze met de melk en de vanille mee warmen en los roeren. Niet aan de kook brengen, er komt dan een kooksmaak aan de melk en de room zal schiften. Vet een vlaaivorm in met een beetje boter en zet deze klaar.

Klop de suiker met de eieren in een beslagkom tot een schuimige massa en voeg de bloem en het zout toe. Roer de melk of het roommengsel erdoor. Je kan nu het vanillestokje verwijderen of voor meer smaak meebakken.

Doe het beslag in de beboterde vorm en verdeel de kersen erover. Zet de Clafoutis 30 tot 40 minuten in de warme oven. Controleer na 30 minuten of de Clafoutis gaar is door er in het midden met een mes in te steken. Dit moet er droog uitkomen. Bestrooi met poedersuiker en serveer lauwwarm. Voor meer recepten kunt u eens een kijkje nemen op www.henkvanwilsum.com.