Je zult het vaak genoeg zien wanneer je naar vacatures zoekt. Commercieel medewerker binnen- of buitendienst. Maar wat houdt deze functie nu eigenlijk in en wat moet je hierbij doen? Het woord commercieel zegt al veel. Jij bent werkzaam op de verkoop afdeling en hebt contact met vertegenwoordigers, verkopers en natuurlijk klanten. Bij deze functie draait het alles om het regelen van de verkopen. Van contact met leveranciers tot het opstellen van offertes voor klanten.

Vooropleiding

Voordat je commercieel medewerker binnen- of buitendienst kunt worden zul je de opleiding administratief medewerker moeten volgen. Deze opleiding bestaat uit slechts 30 lessen van 3 uur en duurt maar 9 maanden. De lessen kun je naar wens ‘s ochtends of ‘s avonds volgen één keer per week. Tijdens deze opleiding leer je vooral om om te gaan met bepaalde computer programma’s zoals Microsoft Office Excel, Word en Outlook. Tevens leer je hierbij sneller te typen om je productiviteit te verhogen.

Omdat je hoogstwaarschijnlijk op een kantoor komt te werken is het belangrijk dat je klantgericht werkt en representatief voor de dag komt. Vooral wanneer je aan een balie kom te zitten is het belangrijk dat je er netjes uit ziet. Tevens krijg je trainingen om je communicatieve vaardigheden en gesprekstechnieken te verbeteren zodat je iedereen op een nette manier te woord kunt staan. Verder leer je om te gaan met vertrouwelijke / privacy gevoelige informatie en berg je dit op de juiste manier op. Uiteraard worden rekenen en je taalvaardigheid ook bijgehouden gedurende het gehele traject. Dit diploma kun je behalen binnen 9 maanden

Commercieel medewerker

Een commercieel medewerker is het aanspreekpunt binnen het bedrijf voor medewerkers van verschillende afdelingen. Je zult echter het meest te maken hebben met verkopers, leveranciers en klanten. Er zijn twee opleidingen voor commercieel medewerkers. Namelijk binnendienst en buitendienst.

Nadat je de opleiding tot administratief medewerker hebt afgerond ga je verder met de opleiding commercieel medewerker binnendienst of buitendienst. Beide bestaan ze uit 15 lessen van 3 uur. Ook deze lessen kun je naar keuze in de ochtend of avond volgen.

Als commercieel medewerker binnendienst ben jij het aanspreek punt voor je collega’s, waarvan voornamelijk buitendienst medewerkers maar natuurlijk ook de klanten. Hierdoor zul je vaak contact hebben met verschillende mensen. Niet iedereen zal even aardig zijn dus hier moet je goed mee om kunnen gaan. Tijdens deze lessen leer je een goed verkoopgesprek te houden waarbij je vooral goed leert beargumenteren. Klanten zullen lastige vragen gaan stellen om je voor het blok te stellen dus hier moet je goed op voorbereid zijn. Hetzelfde geld voor koop- en weerstandssignalen, deze moet je herkennen en goed op inspelen. Ook zul je leren om producten te presenteren en face-to-face contact te houden met klanten. Gegevens uit klantgesprekken zul je leren te verwerken in verkoopinformatiesystemen. Evenals het ondersteunen bij verkoop- en marketingacties.

Voor de opleiding commercieel medewerker buitendienst geldt in principe ongeveer hetzelfde als bij de binnendienst opleiding. Maar als buitendienst medewerker zul je vaak buiten de deur zijn en meer face-to-face contact hebben met klanten. Tijdens deze opleiding wordt er wel meer gefocust op product presentatie, aftersales en het maken van verkoop- en accountplannen.