IKEA liet woensdag weten dat hun omzet alleen maar is gestegen sinds de economische crisis. ’s Werelds grootste meubelfabrikant heeft de afgelopen jaren zelfs winkels erbij gekregen wat er onder meer voor zorgde dat de omzet alsmaar steeg. Logisch eigenlijk, want mensen die minder te besteden hebben kopen liever goedkopere meubels die ze zelf moeten afhalen en in elkaar zetten dan dure, kant en klare meubels. Men laat de luxe design kussens even links liggen wanneer ze in zwaar weer verkeren en duiken liever de IKEA in voor een leuk kussentje van 5 euro. Het Zweedse meubelconcern zette ook flink in op e-commerce. Vooral de Europese markt is gegroeid dankzij de economisch zware tijden.

Cijfers

Het vorige boekjaar is de nettowinst gestegen naar 3,33 miljard euro. Dat betekent een stijging van 0,4 procent. Ook de omzet van IKEA is gestegen met 2,8 procent tot 29,3 miljard euro in 2014. Toch gingen er ook dingen iets minder goed, zoals de brutomarge. Deze daalde met zo’n 5,8 procent tot 3,79 miljard euro. Dit heeft te maken met het groot aantal verlagingen in verkoopprijs en de hogere kosten voor het personeel.

Succesvolle landen

De landen waar IKEA het wereldwijd het beste heeft gedaan ten opzichte van het jaar ervoor zijn Portugal en Spanje. Ook de IKEA’s in Noord-Amerika waren succesvol, maar toch blijft Europa nog steeds koploper als je kijkt waar de meeste omzet vandaan komt. De landen die het meest belovend zijn, zijn Hongarije, China en Rusland. Deze landen vallen onder de snelst groeiende qua omzet.

25 nieuwe winkels in India

Nederland telt 13 IKEA-vestigingen en in totaal over heel de wereld 350 vestigingen. In totaal werken er bij de IKEA zo’n 140.000 werknemers in ongeveer vijftig verschillende landen. IKEA ambieert in 2020 een omzet te behalen van 50 miljard euro. Het Zweedse concern werd door de doelstelling dan ook gedwongen om nieuwe markten aan te boren en opende onder meer 25 nieuwe winkels in India. India is een opkomende markt en nu is het de tijd om daarin te investeren, wat IKEA ook inzag. In totaal heeft IKEA in het vorige boekjaar twaalf nieuwe winkels geopend in tien verschillende landen.