De bouwsector klimt langzaam weer uit een diep dal. Het heeft sinds de crisis zware perioden doormaakt. Maar sinds een aantal maanden is er een lichte groei geconstateerd. Dit betekent dat daar aan gekoppeld zit dat de bouwopleidingen weer populair worden. Zeker op VMBO niveau wordt er vaak doorgestroomd naar bouw gerelateerde jobs. Veel VMBO opleidingen nemen bouw ook als praktijk les mee, wanneer er voor deze sector gekozen wordt. Op het middelbaar beroeps onderwijs is het nog wel vaan eentonig en onduidelijk wat je er verder mee kunt. Wat zal bij het kiezen van deze sector mijn vervolg studie worden?

Timmerman

Opleiding timmerman is een studie van niveau 2. Het is mogelijk zowel individueel als in teamverband te werken. De werkzaamheden die je verricht variëren van het aanbrengen van plinten, aftimmeren tot het uitzetten van een bouwwerk. Het belangrijkste is, dat je kunt omgaan met de daar voor bestemde gereedschap. De duur van de opleiding is maximaal 2 jaar.

Metselaar

Opleiding metselaar is een studie van niveau 2. Je moet een kei zijn in het passen en meten, want de gebouwen waar je verantwoordelijk voor bent moeten natuurlijk wel recht en stevig zijn. Als metselaar werk je vaak in teamverband onder begeleiding van een ploegbaas. Gedurende de opleiding leer je bouwtekeningen lezen, hoe je moet metselen en voegen, wat de techniek is per steensoort etc. De duur van de opleiding zal maximaal 2 jaar betreffen.

Tegelzetter

Opleiding tegelzetter is een studie van niveau 2. Als tegelzetter moet je een goed kunnen passen en meten. De vloer moet natuurlijk wel recht zijn. Je werkt als tegelzetter voornamelijk in renovatie huizen of in nieuwbouwhuizen. Je werkzaamheden zullen zich voornamelijk binnen afspelen. Alle nodige kennis die je nodig hebt als tegelzetter zal je tijdens de 2 jarige opleiding opdoen.

Voeger

Opleiding tot voeger is een studie van niveau 2. De werkzaamheden als voeger zijn vrij wel altijd in teamverband. De werkzaamheden bestaan uit het aanbrengen van voegwerk, meestal in nieuwbouwhuizen of huizen die gerenoveerd worden. De opleiding duurt maximaal 2 jaar.

Niveau 3 opleidingen

De opleidingen tot timmerman en metselaar zijn ook op niveau 3 te volgen. Hierin heb je de keuze uit verschillende uitstroommogelijkheden. Ook de opleiding van niveau 3 zal maximaal 2 jaar duren. Je zal tijdens de opleiding alle praktijk informatie opdoen die nodig is om een echte vakman te zijn.