Het bespaart geld, is lekker, leuk en gezond: zelf groenten en fruit kweken is niet voor niets zo populair! Dat je dat tegenwoordig ook in een compacte tuin of zelfs op een balkon kunt doen ontdekken steeds meer mensen.

Het leuke van zelf groenten en fruit kweken is dat iedereen het kan. Met een half uurtje per week ben je klaar. Wil je het hele jaar door genieten van zelf gekweekte groente en fruit? Dan is een tuinkas wat voor jou.

Verschillende soorten tuinkassen

Een tuinkas is vaak gemaakt van glas en metaal. Naast het kweken van eigen groenten en fruit kun je een tuinkas ook gebruiken voor het overwinteren van vorstgevoelige planten. Bij het aanschaffen van een kas kun je kiezen uit een broeikas, kweekbak of een kas op stahoogte. Dit is afhankelijk van de wijze waarop je de kas wilt gebruiken, de ruimte en het budget dat beschikbaar is.

Een tuinkas op stahoogte is ideaal voor wie ook hogere groenten wil kweken. De kas blijft van binnen op temperatuur door de ingestraalde zonnewarmte. Bij sommige groenten, fruit of planten is een nog hogere temperatuur in de tuinkas vereist. In dat geval kun je overwegen een verwarmingsinstallatie aan je kas toe te voegen.

Tuinkas of muurkas

De tuinkas kun je vrij in je tuin plaatsen, maar er zijn ook speciale muurkassen verkrijgbaar. Deze plaats je met een zijde tegen een muur aan. Het voordeel van een muurkas is dat je hiermee de warmte die afstraalt van je woning benut.

Veel mensen vinden een tuinkas aan huis heerlijk. Het geeft je de vrijheid om onafhankelijk van het weer met planten, groenten of fruit bezig te zijn. Daarbij is het relatief eenvoudig om gewassen in een kas te kweken. De tuinkas is jouw domein, waar regen en wind geen kans hebben.

 Tuinkas tips:

– Plaats de kas op een zonnige plek
– Plaats de kas met de nok in zuid-noord richting
– De ingang van de kas moet aan de zuidzijde zitten
– Houd een jaarplanning bij per groenten en fruit
– Op internet zijn talloze kweekkalenders te vinden
– Er bestaan speciale tuinkas boeken met veel tips

Interesse in een tuinkas? Bekijk het aan bod bij Fonteyn!
Naast kassen verkopen zij ook tuinmeubelen, zwembaden, tuinhuisjes, veranda’s en buitenkeukens.