De ziekte van Bechterew is een aanhoudende ontsteking van de gewrichten. Een ontsteking van de ruggengraat en het bekkengebied komt vaak voor. De heup, knieën en de schouders kunnen eveneens een ontsteking krijgen. De ziekte is een reumatische aandoening waarbij de ontstekingen pijn ten gevolge hebben en de gewrichten moeilijker bewegen. Het is mogelijk eveneens dat de ruggengraat krom raakt.

Bij wie komt de ziekte het meest voor?
Spondylitis ankylopoetica is een andere naam voor Bechterew. Bij mannelijke personen komt Bechterew meer voor dan vrouwelijke personen. Veel is nog onduidelijk over de ontwikkeling van de ziekte. Een infectie aan de darmwegen zou een mogelijke reden kunnen zijn. Het menselijk lichaam bouwt tegen de infecties een weerstand op. Deze richt zich vervolgens op het eigen lichaam.

Wat is de oorzaak van de ziekte van Bechterew?
Een rol wordt gespeeld door erfelijke factoren. Regelmatig komt de aandoening bij verschillende mensen in dezelfde familie voor. Tevens in het bloed komt een erfelijke factor voor. Dit wordt echter niet meer dan een aanwijzing gezien.

Wat zijn de klachten bij de ziekte van Bechterew?
Klachten die ontwikkelen bij de aandoening zijn pijn en een stijf gevoel in de bilstreek en in de rug. In een hoger gelegen deel van de rug kan zich ook pijn voordoen. De ontsteking kan eveneens in gewrichten van de heupen, vingers, tenen of schouders voorkomen. Meestal gaat dit over na korte tijd. Regelmatig gaat Bechterew eveneens gepaard met vermoeidheid. Ook kan er een oogontsteking volgen. Bij de aandoening kunnen er lasten zijn van de darmen.

Hoe gaat de behandeling in het werk?
Bepalend voor het behandelen van Bechterew zijn de lichamelijke problemen. De arts kan simpele of ontstekingsremmende pijnstillers aanbevelen. Wanneer de gewrichten enorm geschonden zijn kan iemand een operatie aan de gewrichten aanvragen. Het is verstandig om zo snel mogelijk de huisarts te contacteren als men de ziekte van Bechterew vermoed.