Tijdens veel feestdagen wordt er vooral genoten van de vrije dagen, maar wat we eigenlijk vieren is niet altijd bekend. Wat is Pasen eigenlijk? Pasen heeft zijn oorsprong in het joodse Pesach. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. Maar laten we eerlijk zijn, voor veruit de meerderheid van Nederland is Pasen vooral genieten van het begin van de lente en de start van het buitenseizoen.

Pasen is een goede stimulans voor attractieparken en winkelgebieden om bezoekers die na de winterdagen weer toe zijn aan verfrissing van het huis nieuwe producten te verkopen. De kleur geel zie je ook altijd terug met Pasen. Geel wordt geassocieerd met de zon en de zon wordt dan op haar beurt weer geassocieerd met licht en leven. De wederopstanding past daar dan ook bij. Geel doet ons ook aan de lente denken, denk maar aan de meeste lentebloemen die een gele kleur hebben of aan de schattige kuikens die in de lente uit hun ei komen.

Paashaas?
De Paashaas komt niet voor in het godsdienstige verhaal. Zoals met wel meer feesten probeerde de christelijke kerk de heidense feesten te verdringen of te vervangen door een eigen meer gepast feest compleet met ’t kindertheater eromheen. Zoals de carnavalsprins en de kerstboom is ook de paashaas een overgebleven symbool van een heidens feest. De paashaas is een verzonnen kinderritueel, met een pedagogisch karakter. Hij schenkt oorspronkelijk slechts eieren aan kinderen die zich goed gedragen.

Via een vertaald Duits boek was de paashaas in ieder geval in 1825 in Nederland bekend. In 1961 wordt de paashaas als ‘nieuwe’ traditie genoemd door volkskundige S.J. Van der Molen. In Nederland heeft de haas een mandje op zijn rug met daarin een paar eieren. Sommige kinderen wordt verteld dat de paashaas ze verstopt, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon tussen de planten. Een enthousiaste speurtocht op paasmorgen hoort uiteraard bij deze traditie. Tegenwoordig wordt dit vaak met chocolade-eieren gedaan en zeer regelmatig op de zaterdag voor Pasen in het winkelcentrum.