Een gazon onderhouden

Veel mensen vermijden het aanleggen van een grasmat in hun tuin. Steeds vaker maakt dit klassieke element plaats voor compleet betegelde terrassen. Een gazon vergt voor de meeste mensen simpelweg te veel onderhoud. In plaats van echt gras wordt al snel gekozen voor kunstgras of helemaal géén gras.

Om een mooie groene grasmat in je tuin te hebben zul je de armen uit de mouwen moeten steken. Gras is onderhoudsintensief. Maar met de juiste methode en inzet kan het een prachtig resultaat opleveren. Voordat je aan een gazon in de tuin begint moet je weten wat je doet. Dit begint al bij het zaaien van het gras!

Gras zaaien

Je kunt ervoor kiezen om graszoden te kopen. Deze pas je netjes in je tuin; je hebt dan meteen een grasmat liggen. De ouderwetse manier is het zaaien van graszaadjes. Dit moet gebeuren in het voorjaar of de nazomer. In het voorjaar is het weer als het goed is al redelijk mild. Het is zaak dat het zaad geen al te koude nachten te verduren krijgt. Met een beetje geluk heb je in de zomer een mooi gazon. In de nazomer kiemt het graszaad het snelt en meest gelijkmatig. In de periode vanaf half augustus zijn de nachten namelijk nog langer. Ook zijn ze warmer en vochtiger dan in het voorjaar.

Je zaait de zaadjes in een omgespit en geharkte bodem. Zorg dat er geen plantenresten en steentjes meer aanwezig zijn. Je verdeelt het zaad zowel in de lengte, als een keer in de breedte over de beoogde grasmat. Aan de rand zaai je iets meer voor extra stevigheid. Als je al het zaad verspreid hebt moet de grond nog een keer licht geharkt worden. Als laatste stap druk je het graszaad aan. Nu kun je het gras dagelijks licht besproeien.

Gras onderhouden

Het moeilijkste onderdeel volgt nu pas. Het gras moet regelmatig onderhouden worden. In de wintermaanden zijn de omstandigheden natuurlijk het pittigst. Zorgt er in die periode voor dat je het gras zo min mogelijk belast en beschadigt. Om vorming van mos tegen te gaan kun je kalk op je gazon strooien.

Voor het begin van de lente en aan het einde van de zomer is het verstandig om het gras te verticuteren. Ook deze methode helpt tegen mos en vilt op het gras. Het heeft wat weg van het schoonharken van je grasmat. Met een machine maak je de wortels van het mos los en verwijder je de viltlaag. Op deze manier heeft het gras weer alle ruimte om zuurstof en water op te nemen.

In april kun je al beginnen met bemesten. Ook in de daaropvolgende maanden is het verstandig om dit te doen. Vanaf mei tot en met oktober moet het gazon bovendien wekelijks gemaaid worden. Maar het nooit korter dan vijf centimeter! Te korte sprieten kunnen je grasmat verpesten. Pas vooral bij droogte op voor te kort maaien. In de hete maanden en bij droog weer besproei je het gras.

 

Onderhoudsabonnement

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen vraagt een grasmat nogal wat onderhoud van je. Maar de moeite loont! Een goed onderhouden groene grasmat geeft je hele tuin een nette uitstraling. Wil je gras in je tuin, maar heb je geen behoefte aan al het tuinierwerk? Overweeg dan eens om het werk uit handen te geven. Een hovenier in Delft kan je hiermee helpen. Professionele hoveniers kunnen adviseren en onderhoud uitvoeren. Het is nog handiger om een contract af te sluiten. Met een abonnement voor tuinonderhoud komt de hovenier periodiek langs om alle nodige klusjes in de tuin uit te voeren. Vooral voor mensen met een grasmat is dit ideaal.