Niets is zo leuk als bedrijven die je spontaan via je website contacteren en een prijsofferte vragen. Ik krijg zo maandelijks toch enkele aanvragen binnen.

Het grappige is dat ik de bedrijven nooit ken en dat ik wellicht ook nooit bij hen terecht zou zijn gekomen als zij mij niet gecontacteerd hadden.

Als zo’n mailtje binnen komt, ben ik altijd blij. Het maakt mijn dag goed. Ik bel het bedrijf dan ook altijd op en merk dat de communicatie altijd anders verloopt dan bij pure koude prospectie. Mijn webdesigner heeft dat destijds goed gemaakt, want op hoeveel websites ben je al terecht gekomen zonder dat je een prijsaanvraag deed?

De 1ste opdracht van je site: op de site blijven.

De eerste opdracht van je webdesigner is er voor te zorgen dat je bezoeker uitgenodigd wordt om op de site te blijven.

Met andere woorden: je wil dat je bezoeker de info op je site zal lezen en daarna ergens zal klikken.

Dit is makkelijk te meten. Neem even je Google Analytics bij de hand en kijk naar de bounceratio van je website en het aantal mensen die maar 1 pagina bezocht hebben. Vergelijk dit aantal mensen met het totale aantal mensen die je site bezochten.

Om er voor te zorgen dat mensen de site niet sneller verlaten dan dat ze er op gekomen zijn, is er voor te zorgen dat de vormgeving (de webdesign) mooi, aantrekkelijk en uitnodigend is.

De design van de site zal dus de sfeer van je site bepalen.

Een kleine test.

Zelfs al ben je geen webdesigner, toch ga je makkelijk kunnen zeggen of je iets mooi, aantrekkelijk of uitnodigend vindt of niet.

Bekijk onderstaande 2 voorbeelden van websites. Stel dat je een freelancer  zoekt en je komt op onderstaande 2 sites terecht. Wie van de 2 freelancers ga je bellen voor meer informatie?

Waarschijnlijk de 2de. Nochtans is de eerste een genie in haar vak maar ze krijgt net omwille van een minder goed gekozen design niet de kans om zich voor te stellen.

Vergelijk websites van collega’s concurrenten.

Wil je zelf je eigen website opfrissen of aanpassen? Of heb je nog geen website? Bijna elke goede webdesigner zal je vragen om een aantal voorbeelden van websites door te geven die jij goed en slecht vindt qua opbouw. Zo krijgt de webdesigner een idee wat jij allemaal op je website wil en welke structuur je voor ogen hebt.

Wat de webdesigner ook zal vragen is welk type van websites je mooi, minder mooi en echt lelijk vindt. Dit kunnen ook websites buiten je vakgebied zijn. De webdesigner krijgt hierdoor een inzicht in de sfeer die je wil scheppen of je eigen gewenste stijl.

Bekijk ook de site van collega-concurrenten. Maak een lijstje van hun positieve en negatieve dingen op de website. Misschien hebben zij iets heel creatiefs gevonden dat er zeer overtuigend uit ziet en is dit ook voor jou van toepassing. Je hoeft niet elke keer het warm water opnieuw te gaan uitvinden.

Vergeet de Smartphones niet.

Bijna de helft van alle internetverkeer loopt weldra via Smartphones. Hou hier rekening mee. Bekijk de websites van de webdesigners eerst op je Smartphone.

Je ziet zo direct of zij hier al aandacht aan besteden.

In je Google Analytics kun je perfect zien hoeveel bezoekers per maand vandaag al via mobiele toestellen komen. Als dit minder dan 10 percent is, dan is dit vandaag voor jou nog niet super belangrijk.

Waar kun je een  freelance webdesigner vinden?

In de gratis database van www.freelancenetwork.be kun je makkelijk, snel en gratis freelance webdesigners gaan selecteren op functie en regio en hen zelfs een mail toesturen.

De beschikbare vormgevers nemen daarna met het bedrijf rechtstreeks contact op en maken een prijsvoorstel.

Samenvatting:

De nadruk bij webdesign ligt vandaag meer en meer op hoeveel je site kan opbrengen en op mensen iets laten doen (respons opwekken) dan op louter publicitaire aanwezigheid.

Hoe gratis en snel een webdesigner vinden?

Wie een webdesigner zoekt, kan rustig de freelancers database van www.Freelancenetwork.be kijken.

Op de homepage kun je bovenaan direct in de zoekrobot webdesigner selecteren en men krijgt dan onmiddellijk een overzicht van de freelancers.

Of je gebruikt de snellink: http://www.freelancenetwork.be/freelance-webdesigner

Wie moeite heeft om zijn freelance opdracht te formuleren, kan inspiratie opdoen bij volgende voorbeelden van freelance opdrachten voor webdesigners