In de geschiedenis van onze vaderlandse literatuur komen we een flink aantal grote schrijvers tegen. De grote drie: Hermans, Mullisch en Reve zijn bij elke zichzelf respecterende boekenworm wel bekend. In het kielzog van deze mastodonten zijn er nog tientallen die bekende boeken hebben geschreven die grote faam verworven hebben. Bedenk wel dat ook zij ooit als onbekende schrijver zijn begonnen en een lange weg moesten gaan voordat ze bekend werden.

Het is het natuurlijk niet zo dat elke beginnende schrijver van plan is om zo snel mogelijk beroemd te worden. Er zijn talloze voorbeelden van schrijvers die onder een pseudoniem te werk gaan om zo anoniem te blijven. En daarnaast kent ons land wellicht duizenden schrijvers die het schrijven van boeken puur voor de lol doen en het zien als hobby naast hun dagelijkse bezigheden.

Voor die groep schrijvers is het vaak alleen maar lekker bezig zijn en veel werkjes schrijven die niet verder komen dan de harde schijf of uitgeprint in de kast belanden. De stap om hun werk uit te laten brengen is net even te groot en wordt als mogelijk een lastige klus ervaren. Zelf bepalen wat men schrijft, in welke stijl en in eigen beheer is wat de voorkeur heeft.

Nu is dat vandaag de dag helemaal niet zo’n ingewikkeld proces meer. Het kan allemaal geregeld worden in enkel een aantal klikken met de muis vanuit de luie stoel. Aan alle gemakken is gedacht. Zo worden opties aangeboden als spellingcontrole, het boek ook als e-boek uitbrengen en kan het grafisch ontwerp voor de omslag geregeld worden. Ook handig is om het manuscript eerst te laten beoordelen. Zo weet u zeker dat het verhaald goed in elkaar zit en het een plezier wordt voor de lezer om het boek te lezen.

Met deze mogelijkheden van tegenwoordig wordt het wel heel makkelijk gemaakt en kunnen we wellicht over enkele jaren al spreken over de grote tien in onze vaderlandse literatuur. Dus schrijf geschiedenis, breng uit uw boeken.