Besparen is voor ieder bedrijf aan de orde van de dag in economisch mindere tijden. Besparen op de korte termijn is mooi, maar het is veel beter om consequent te besparen op bijvoorbeeld de energiekosten van je bedrijf. Er zijn diverse energieadviseurs die samen met u als ondernemer kunnen kijken naar de mogelijkheden om deze kosten structureel terug te brengen. Hierin kunnen diverse acties ondernomen worden. Zo kan een energieadviseur zorgen voor inzicht in de energiekosten en eventueel besparingsmaatregelen adviseren maar ook kan gekeken worden naar de reeds betaalde energiefacturen. Soms is het mogelijk om nog een bedrag terug te vorderen omdat er bijvoorbeeld fouten zijn gemaakt in de factuur. Dit komt erg vaak voor is de ervaring.

Slimmer energie inkopen

Soms kan er wel tot duizenden euro’s per jaar bespaard worden door maatregelen te treffen of door slimmer energie in te kopen. Het slimmer inkopen van energie kan bijvoorbeeld door mee te doen aan een energiecollectief. Met een energiecollectief koopt u als ondernemer samen met andere ondernemers in de omgeving energie in waardoor de aanbieder het tarief kan verlagen. Want hoe meer energie er afgenomen wordt tegelijk hoe goedkoper de uiteindelijke prijs.

Gasmeter verkleinen

Het verkleinen van de gasmeter is ook een goede maatregel om de kosten per jaar terug te dringen. De technische capaciteit van de gasmeter ligt vaak hoger dan de benodigde capaciteit. Toch rekenen de energiebedrijven de technische capaciteit door. Tot voor kort was dit niet het geval en maakte dit niet veel verschil als het ging om de energierekening.