Het is een wens of zelfs een droom van velen: een prachtige boot hebben en het liefst elke dag mooie tochten maken langs meren, kanalen en over rivieren en zeeën. Het hebben van een boot is voor veel Nederlanders een ultieme droom. Maar waarom wacht je pas tot je pensioen? Je kunt er toch ook voor kiezen om nu al die droom uit te laten komen en ervoor kiezen om op zoek te gaan naar een passende financiering van een boot?

Je boot financieren: dat kan best eens de oplossing zijn om nu al die gewenste boot in huis te halen dan over twintig jaar pas. Eigenlijk zijn er, voor het financieren van een boot, drie mogelijkheden.

Soorten financieringen

De eerste mogelijkheid is je boot financieren middels een lening. Dit kan bij organisaties, instellingen van overheden, maar ook bij commerciële bedrijven (hetzelfde als bij het aanschaffen van een auto en de daarbij horende autolening). Voor dit soort leningen worden veel persoonlijke leningen verstrekt.

Een tweede mogelijkheid is het financieren van je boot middels een hypotheek. Dit is ook een lening uiteraard; hetzelfde als bij het financieren van je huis. Mocht je een hypotheek al op een huis hebben, dan is het geen probleem om een hypotheek op je boot te hebben. In Nederland is het namelijk mogelijk om twee of zelfs meerdere hypotheken af te sluiten op een huis en een ander goed, zoals een boot.

Andere mogelijkheden

Een derde mogelijkheid is een financiering van je boot bij een verkopende partij. Deze derde mogelijkheid wordt steeds vaker een optie vanwege de crisis. Banken zijn terughoudender geworden om een lening af te sluiten en daarom is het een idee geworden om dan je boot te financieren bij een verkoper. Er zijn verschillende jachtmakelaarsorganisaties die je hierbij helpen om je boot op deze manier te financieren.

Belangrijk is dat je altijd goed oplet wanneer je een boot koopt en op welke manier je dit doet. Mede door de crisis is het eventueel ook een optie om voor een goedkopere boot te gaan, waardoor de financiering per maand plus rente dan ook lager zou uit kunnen vallen.