Lenen vergelijken

De uiteindelijke kosten van een lening zijn van verschillende factoren afhankelijk. Uiteraard van het totale leenbedrag, maar ook de looptijd, de leenvorm en het rentepercentage zijn van groot belang. Maar eventuele bijkomende kosten, zoals notariskosten of een (soms verplichte) overlijdensrisicoverzekering kunnen flink oplopen.

Om rentepercentages en de bijkomende kosten goed te vergelijken, zijn banken en andere kredietverstrekkers verplicht de rente op een lening uit te drukken in het ‘effectieve rentepercentage’. Dit zijn de werkelijke kosten van het krediet per jaar, uitgedrukt in een rentepercentage per jaar. Alleen zo kunt u een goede vergelijking maken. Een klein verschil in dit percentage kan al een behoorlijk bedrag schelen in de kosten.

Over het algemeen geldt dat voor het lenen van kleine bedragen de rente relatief hoger is dan bij het lenen van grote bedragen. De bank heeft immers meer kosten te maken voor een kleiner bedrag. Bij een langere looptijd zijn de maandlasten lager, maar omdat het langer duurt voordat de gehele lening is afgelost, betaalt u uiteindelijk meer rente. En u moet zichzelf afvragen of u er echt zolang over wilt doen voordat u weer schuldenvrij bent. Een lening aanvragen is pas verstandig wanneer u deze keuze voor uzelf hebt gemaakt.

Soorten leningen

Er zijn veel verschillende soorten leningen. Een van de meest bekende is de hypotheek. Bij het afsluiten van een hypotheek is het huis het onderpand voor de lening. In uiterste noodzaak kan de bank het huis verkopen om de schuld af te lossen bij ernstige betalingsproblemen. Leningen waarvoor geen onderpand ter beschikking wordt gesteld, heten consumptieve kredieten. Voorbeelden hiervan zijn de persoonlijke lening, doorlopend krediet, maar ook een rekening bij een postorderbedrijf.

Over het algemeen zijn rekeningen bij een postorderbedrijf of een creditcardmaatschappij de meeste dure leningen die er zijn. De kosten zijn ten opzichte van het geleende bedrag het hoogst. Het is dan ook aan te raden dit soort leningen zoveel mogelijk te voorkomen.