In de media verschijnen steeds meer berichten over Burgernet maar veel mensen weten helemaal niet wat dit precies inhoudt en wat je ermee kunt bereiken. Het is een unieke samenwerking tussen de politie, gemeente en burgers om de veiligheid in een woon- of werkomgeving uit te breiden. Je kunt het zien als een telefonisch netwerk tussen ondernemers en bewoners.

Burgernet meldt dat vrijwel alle gemeenten in Nederland zijn aangesloten bij dit initiatief. De politie kan burgers te hulp vragen via een sms’je of een ingesproken bericht. Er zijn verschillende redenen waarom men een zoekactie kan starten. Het gaat daarbij niet alleen om vermiste personen, maar ook om diefstal, inbraak, geweld of het doorrijden na een (dodelijk) ongeluk.

Misschien moet je direct aan het Amber Alert denken waarmee vermiste kinderen worden opgespoord. Het zijn echter twee verschillende systemen waarbij Burgernet het meest uitgebreid is. Burgernet richt zich niet alleen op vermiste personen maar houdt ook rekening met andere incidenten zoals inbraak door een slecht cilinderslot of raamsluiting.

Hoe werkt Burgernet?

Als er een actie wordt uitgezet, worden de mensen die deelnemen binnen een bepaalde regio op de hoogte gebracht met behulp van een sms of spraakbericht. Burgers kunnen dan opletten of ze een verdacht of vermist persoon / voertuig tegenkomen. Mochten ze een goede tip hebben of daadwerkelijk iets hebben gezien, kunnen ze naar een gratis nummer bellen. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken.

Kan ik ook meedoen?

Misschien ben je geïnteresseerd geraakt en wil je graag mee doen aan dit initiatief. Als je gemeente meedoet aan Burgernet en je 16 jaar of ouder bent, kun je je aanmelden via hun website. Mocht de gemeente niet meedoen, maar werk je in een andere gemeente kun je je daar ook inschrijven. Overigens is een aanmeldformulier ook af te halen bij het plaatselijke gemeente- of politiebureau.