De gemeente van Rotterdam gaat een nieuw experiment aan. Tijdens grote evenementen die in de stad worden georganiseerd kun je goedkoper parkeren in de parkeergarages in Rotterdam die bij de gemeente horen. Nu gebeurt het vaak dat de hele stad volgepropt staat met auto’s en dat de parkeergarages bijna leeg staan. Dit komt omdat iedereen zo goedkoop mogelijk wil parkeren. In een parkeergarage betaal je voor een dag al snel €28,- euro. Die prijs maakt het inderdaad niet heel aantrekkelijk om je auto een dag lang te parkeren in de parkeergarage. Daar wil de gemeente wat aan doen en experimenteert daarom met een goedkoper tarief. Uit de bezettingscijfers die zijn opgevraagd bleek dat de garages erg waren gedaald. De Kruispleingarage had maar een bezetting van 20 procent en bij de garages bij Pathé en de Doelen was dit zelfs maar een schamele 16 procent. Tijd om hier wat aan te doen en om deze parkeergelegenheden weer vol te krijgen.

Evenementen

Tijdens de marathon van Rotterdam heeft de gemeente de tarieven van de parkeergarages al aanzienlijk omlaag gehaald. Dit lagere tarief zorgde ervoor dat het parkeren in Rotterdam een stuk aantrekkelijker werd en de garages waren dan ook met dertig procent meer bezet. Een tarief van €7,50 euro per dag, daar wil de gemeente naar toe tijdens evenementen. Het is een actietarief die nu af en toe word ingezet. In eerste instantie zal dit voornamelijk tijdens grote evenementen zijn. Evenementen zoals de Wereldhavendagen en de Dag van de Romantische Muziek. Mochten tijdens deze evenementen weer een hogere bezetting van de parkeergarages voorkomen, gaan we kijken of we het actietarief nog vaker in kunnen zetten. Het is namelijk zonde dat deze garages zo lang leegstaan. De parkeergarages van de gemeente hebben te kampen met een dalende bezetting en dat terwijl de commerciële parkeergarages in Rotterdam gewoon stampvol zitten.

Plan gemeente

De gemeente gaat een actieplan opstellen om de bezetting van de parkeergarages weer op te schroeven. Het evenemententarief is nog maar een klein onderdeel van het grotere plan. Uiteindelijk moeten de parkeergarages weer vol komen te zitten en moet het aantrekkelijk blijven voor de centrumbezoekers om hun auto daar te parkeren.