Groningen is een provincie in het noorden van Nederland. De meeste inwoners van de provincie, een derde, wonen in de gelijknamige hoofdstad, Groningen. Groningen grenst aan Duitsland, Drenthe en Friesland.  Voor mensen die in het zuiden of westen van Nederland wonen is Groningen ver weg en de meeste mensen zullen er niet of nauwelijks heengaan.

Groningen, de provincie, maar zeker ook de stad Groningen bieden echter een scala aan dingen die je er kunt doen of bezichtigen. Het is een gezellige stad waar je kunt genieten van de vele restaurantjes en ook het uitgaansleven is bruisend. Voornamelijk ook omdat Groningen een echte studenten stad is.

Cultuur in Groningen

In Groningen is er genoeg aan cultuur te bespeuren. U kunt er naar musea en monumenten, bezienswaardig erfgoed en er zijn enkele mooie kerken en torens.

Musea en monumenten

Een kleine greep uit de vele musea welke u kunt bezoeken in Groningen:

  • Muzeeaquarium Delfzijl
  • Klooster Ter Apel
  • Museumspoorlijn S.T.A.R.
  • Theemuseum

Muzeeaquarium Delfzijl

Muzeeaquarium Delfzijl  biedt vier musea en een zeeaquarium. U kunt er een hunebed vinden en een druipsteengrot bewonderen. Ze hebben een tal van schelpen, kristallen, mineralen en stenen en daarnaast een verzameling van eeuwenoude fossielen. Een prachtig zeeaquaring bevindt zich in een oude bunker welke uit de tweede wereldoorlog stamt en is gevuld met vissen en schaal- en weekdieren uit de Noord- en Waddenzee. Daarnaast hebben ze nog een selectie aan voorwerpen welke een kijk bieden opde maritime geschiedenis van havenstad Delfzijl

Klooster Ter Apel

Klooster Ter Apel is een museum voor Klooster- en Kerkgeschiedenis en Religieuze Kunst. Hier is een tal van voorwerpen welke de religieuze geschiedenis tonen.

Museumspoorlijn S.T.A.R.

Op het oude NS traject tussen Veendam en Musselkanaal rijdt Museumspoorlijn S.T.A.R. met historische treinen. De rit gaat langs Groningen en Drenthe en is 26 kilometer lang. Hiermee is het de langste museumspoorlijn welke zich in Nederland bevindt. Met een 18 historische treinen en (stoom)locomotieven en daarnaast nog enkele tientallen wagons en rijtuigen uit de geschiedenis hebben ze een indrukwekkende line-up. In het hoogseizoen wordt er op woensdag, donderdag en zondag gereden. In vóór- en naseizoen zijn er thema dagen en wordt er beperkt gereden.

Theemuseum

Het Theemuseum is bevindt zich in een voormalige kerk van het dorpje Houwerzijl. Het is een attractie waar jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers komen. Het enige Theemuseum in Nederland is een combinatie van museum, theeschenkerij (met meer dan 300 soorten thee) en een theewinkel. Als je een theeliefhebber bent beleef je hier een fijne dag.

Dagje uit in Groningen

Naast de selectie van bezigheden die hier vermeld staan zijn er nog veel meer mogelijkheden in Groningen. Er zijn nog tal van bezienswaardigheden en een prachtige natuur waarvan u kunt genieten. Parkeren in Groningen als u bijvoorbeeld ook gaat winkelen is goed te doen in de parkeergarages. Het centrum is haast autovrij en is lekker rustig.