Het Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad is een Nederlandse krant die dagelijks wordt uitgegeven. Op 1 september 2005 ontstond de krant door een fusie met zeven regionale kranten. Met een oplage van 570.000 exemplaren is het de op één na grootste betaalde krant van Nederland die op tabloidformaat verschijnt. Dit formaat is een stuk kleiner dan het grotere kranten formaat dat eerder verscheen. De eindredactie van de krant zit gevestigd in Rotterdam. De redactie van het Algemeen Dagblad bestaat uit meer dan 500 journalisten en correspondenten. De eerste editie van het Algemeen Dagblad kwam uit op 29 april 1946.

Geschiedenis

Het Algemeen Dagblad werd in 1946 opgericht door de heren Pluygers en Versnel. De krant was toen het zusje van de Nieuwe Rotterdamsche Courant. In 1964 werd deze Nieuwe Rotterdamsche Courant overgenomen door De Nederlandsche Dagblad Unie. Dit was een fusie uit het NRC en het Algemeen Handelsblad.

In 1979 ging De Nederlandse Dagblad Unie samenwerken met de uitgeverij Elsevier. Elsevier besteedde de ‘dagbladpoot’ uit naar PCM Uitgevers, waar Het Parool, Trouw en de Volkskrant al vandaan kwamen.

De Tweede Krant van Nederland

Voor een lange tijd was het Algemeen Dagblad de twee na grootste krant van Nederland. De Telegraaf had toen de leiding. Er bestaat tot op de dag van vandaag dan ook een sterke concurrentie tussen Het Algemeen Dagblad en De Telegraaf. Het Algemeen Dagblad heeft zich lange tijd gericht op het feit dat zij een kwaliteitskrant wilden zijn. Sinds 2004 heeft de huidige hoofdredacteur het roer omgegooid en zou zich weer richten op de concurrentie met de Telegraaf.

Veranderingen

Sinds 2005 is het Algemeen Dagblad erg veranderd. Het uiterlijk van de krant veranderde enorm en na de fusie met zeven regionale kranten Rijn en Gouwe, De Dordtenaar, Rotterdams Dagblad, de Haagse Courant, Utrechts Nieuwsblad, Goudsche Courant en de Amersfoortse Courant. Vlak na deze fusie verloor de vernieuwde versie van het Algemeen Dagblad tienduizenden kijkers. Gelukkig voor het Algemeen Dagblad stijgt het aantal weer, en gaat het tegenwoordig erg goed met de krant.

Kijk voor meer informatie ook eens op NL-Contact.nl.