Als horecaondernemer smul je ervan. De vele stelletjes en families die een heerlijk diner bij jou komen verorberen. Voor hen een gezellig avondje uit en voor jou de mogelijkheid om je passie te vervullen. Een vol restaurant met gasten die genieten van het heerlijke eten en van de ontzettende gastvrijheid. Het is jouw taak om de gasten het naar hun zin te maken. Dit voer je niet alleen door in het serveren van goed eten, het op tijd bijvullen van de drankjes, maar ook door te zorgen dat de uitstraling van je restaurant klopt met de rest.

Sfeer en uitstraling

Als mensen uit eten gaan, gaan ze niet alleen voor het eten maar voor de hele ambiance. De sfeer moet passen bij de keuken en het restaurant moet beschikken over een intieme en gezellige uitstraling. Serveer jij Italiaans eten, zorg dan dat de uitstraling van je restaurant niet Frans of Chinees aandoet. Of dat je sushi gaat eten in een restaurant dat meer lijkt op een bruincafé. Deze twee dingen passen namelijk niet bij elkaar. Het beeld dat mensen hebben bij bepaald eten moet matchen met de sfeer van het restaurant. De menukaarten, kleding, de muziek en het interieur moet allemaal op elkaar afgestemd worden. Een ander belangrijk aspect is de horeca verlichting. De verlichting speelt een belangrijke rol in de sfeer. Je kunt een intieme sfeer creëren of juist een hele gezellige of luxe sfeer. Dat is aan jou. Het is echter van belang dat je over de verlichting nadenkt. Het is mogelijk om gewone verlichting in je horecazaak op te hangen of je gaat voor LED verlichting speciaal voor de horeca. Houd hierbij in de gaten welk gevoel je wilt overbrengen.

Puntjes op de i

De horecaondernemer hoort ervoor te zorgen dat alles bij elkaar past. Het is ook mogelijk dat jij er juist voor kiest dat niks met elkaar matcht, maar dit moet je dan ook doorvoeren in de keuken en onbewust denk je er dan toch weer over na. Het servies, het opdekken van de tafel, het serveren van de borden en de gastvrijheid van je medewerkers. Overal moet aan gedacht worden. Hoe laat je de menukaart eruit zien en steek jij je medewerkers allemaal in het zwart, wit of laat je iedereen zelf bepalen wat ze aandoen? Veel keuzes die je moet maken, maar onbewust zijn dit erg belangrijke keuzes.