Primark is een kledingketen dat vandaag de dag razend populair is. Bij Primark kun je goedkoop kleding kopen en je krijgt voor een lage prijs ook nog eens kwalitatief goede kleding. Wat wil je dus nog meer?

Opkomst van Primark

Primark is ontstaan in Ierland en hier is het concern bekend onder de naam Penneys. In 1969 werd de eerste winkel geopend en al snel volgden diverse andere winkels. In 1973 werden er vestigingen geopend in Groot-Brittannië. Ruim twintig jaar later had Primark in totaal 66 winkels, waarvan 34 in Ierland en 32 in Groot-Brittannië. In 2008 werd de eerste vestiging in Nederland te Rotterdam geopend. Daarvoor hadden al diverse winkels in Spanje de deuren geopend. Het bleek een groot succes, want al snel werden er vestigingen geopend in Duitsland, België, Frankrijk, Portugal en Frankrijk. Inmiddels zijn er in Nederland ook al meerdere winkels en dit aantal zal in de komende jaren toenemen.

Het Ierse bedrijf staat bekend als budget kledingwinkel. Primark shop koopt kleding in bij goedkope leveranciers. Deze leveranciers maken kleding van eenvoudige stoffen en de ontwerpen zijn vaak redelijk eenvoudig. De kleding die je in de winkels vindt worden als eigen merk verkocht. De kleding die je hier vindt is derhalve in opdracht van Primark gemaakt.

Goedkope kleding

De reden waarom Primark populair is heeft onder meer met de prijs van de kleding te maken. Maar dat is niet alleen reden, want winkels zoals Wibra en Zeeman zijn ook goedkoop. Het heeft vooral te maken met het imago van Primark. De winkels zien er aantrekkelijk uit en hebben geen goedkope uitstraling. Ook de locaties spelen een rol. Primark zal niet overal een winkel openen. Ze gaan vooral uitgekiend te werk, daarom maken ze ook geen reclame. Dat is opmerkelijk, maar het blijkt te werken, want dagelijks gaan in Nederland veel mensen, overigens voornamelijk jongeren, naar deze winkel.