Je ziet helaas nog veel huishoudens in Nederland die niet goed verzekerd zijn. Zo kun je je onderverzekeren, maar ook heel makkelijk oververzekeren. Wanneer je onderverzekerd bent betekent dit dat de verzekering de schade bij ongevallen niet helemaal kan dekken. Dit moet je dus zien te voorkomen.

Wat is onderverzekering?

Onderverzekering betekent dat het verzekerde bedrag lager is dan het risico of de waarde van hetgeen wat verzekerd is. Wanneer je onderverzekerd bent krijg je bij schade slechts een deel van de werkelijke onkosten vergoed. Vaak wordt er gedacht dat hier alleen sprake van is bij schades boven het verzekerde bedrag, maar ook bij kleine schades kan het gevolg van onderverzekering een niet volledige vergoeding zijn. Wanneer je twijfelt of je onderverzekerd bent kun je contact opnemen met Vissers Adviesgroep.

Wat is oververzekering?

Bij oververzekering moet je denken aan het tegenovergestelde dan onderverzekering. Bij oververzekering is de verzekerde som hoger dan de daadwerkelijke waarde of het risico. Bij een uitkering wordt altijd maximaal de nieuwwaarde uitbetaald. De reden hiervoor is simpel, je mag na schade niet op een betere positie komen te staan dan daarvoor. Dit is zelfs in de wet vastgelegd. Je kunt dus nooit meer vergoeding ontvangen dan de daadwerkelijk geleden schade. Je betaald bij oververzekering dus een hogere premie voor iets waar je geen recht op hebt.

Wat kun je hieraan doen?

Om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent is het belangrijk om een verzekeringsadviseur in te schakelen. Zij kunnen je helpen bij het maken van keuzes en het toelichten van polissen en premies. Ga je toch liever zelf op onderzoek uit? Let er dan op dat je niet alleen naar de premie kijkt van een verzekering, zorg ervoor dat je ook alle voorwaarden en dekkingen leest. Soms heb je een verzekering die bepaalde zaken dekt waar jij niet mee te maken hebt. Kies dan voor een verzekering die het beste bij jouw wensen en behoeften past.