Het is elke maand weer een grote kostenpost: de zorgverzekering. Maar wist je dat je hoogte hiervan grotendeels zelf kunt bepalen? Met een aantal slimme tips is het mogelijk om flink wat geld te besparen op je zorgverzekering. En het geld dat je bespaard hebt, kun je weer uitgeven aan die nieuwe broek die je al zo lang wilde hebben of een gezellig avondje uit met vrienden.

Maak een vergelijking van zorgverzekeraars
Wat je als eerste zou moeten doen, is een vergelijking maken van de zorgverzekeringen die er allemaal zijn. De beste manier is om bij de zorgverzekeraar zelf een offerte op te vragen. Je moet hierbij goed kijken naar de dekking die elke verzekeraard biedt. Deze kunnen flink wat van elkaar verschillen. Het is aan te raden om deze vergelijking ieder jaar opnieuw uit te voeren. De concurrentie tussen de verschillende zorgverzekeraars is namelijk aan concurrentie onderhevig. De dure verzekeraar van dit jaar kan het jaar daarop misschien wel de goedkoopste zijn.

Verhoog je eigen risico
Als je niet of nauwelijks ziek bent,  hoef je hiervoor ook weinig kosten te declareren bij je zorgverzekeraar. Het is in dat geval slim om je eigen risico te verhogen. De maandelijkse premie gaat dan omlaag en mocht je toch een keer ziektekosten maken dan zal dit opwegen tegen het voordeel dat je behaalt door het betalen van een lagere premie.

Het vermijden van onnodige extra’s
Als je een zorgverzekeraar gaat kiezen, begin je met het kiezen van een basisdekking. Maar als je jong en gezond bent, heb je de mogelijke aanvullende verzekeringen waarschijnlijk niet nodig. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de gezinsdekking achterwege te laten als je alleenstaand bent en als je geen bril of lenzen nodig hebt, hoef je hier geen dekking voor te nemen.

Kies voor een collectieve zorgverzekering
Er zijn diverse consumentenverenigingen, zoals UnitedConsumers, die vele polissen tegelijkertijd afsluiten bij een zorgverzekeraar. Door dit grote voordeel dat zo’n collectieve zorgverzekering oplevert, krijgt de consument korting tot wel 10% op de reguliere tarieven van de zorgverzekering.