Op geheel eigen kracht stoppen met roken blijkt voor veel mensen een moeilijke opgaaf. Het aantal rokers in Nederland neemt af, toch is er nog steeds een grote groep rokers waarbij het niet lukt om te stoppen.

In dit artikel daarom een nadere uiteenzetting van een aantal hulpmiddelen om te stoppen met roken. Wellicht dat er iets voor jou bij zit waarmee je nu eindelijk van die vervelende verslaving verlost kunt worden.

Een stoppen met roken programma volgen

Via de huisarts kun je deelnemen aan stoppen met roken programma’s. Zijn er al eerdere pogingen om te stoppen mislukt dan kan dit een goede optie zijn. Het stoppen met roken programma is opgenomen in de basisverzekering waardoor je ook nog eens een vergoeding krijgt wanneer je dit programma gaat volgen.

Het stoppen met roken programma is er volledig op gericht om jou gedrag te veranderen. Je komt namelijk alleen van een (rook) verslaving af als jou gedrag verandert. Door dit gedrag te veranderen is het mogelijk om te stoppen.

Met de hulpverlener maak je een op maat gemaakt stopplan. Hierin staat exact beschreven hoe jij gaat stoppen met roken en wat daarvoor acties voor nodig zijn. Specifieke hulpmiddelen kunnen onderdeel uitmaken van het stoppen met roken programma. Met hulpmiddelen kun je denken aan medicatie zoals Champix, Zyban, nicotinevervangers zoals pleisters, tabletten of kauwgum maar bijvoorbeeld ook e-smokers.

De sigaret vervanger door een elektrische sigaret (e-smoker)

Hoewel de meningen in Nederland nog verdeeld zijn of een e-sigaret nu wel of niet leidt tot schadelijke gezondheidseffecten staat wel vast dat het een beter alternatief is dan het roken van sigaretten of sigaren.

De e-sigaret kan daarom een prima alternatief zijn voor de reguliere sigaret, sigaar of pijp. Grote voordeel van elektrisch roken is dat je geen schadelijke rook inademt.

E-sigaretten zijn verkrijgbaar met of zonder nicotine. De nicotine in sigaretten is een van de factoren waarom roken zo verslavend is. Is je lichaam gewend geraakt aan nicotine dan zal het blijven vragen om nicotine. Wil je daarom stoppen dan zul je door deze periode heen moeten zien te komen. Na enkele dagen/weken wordt de schreeuw om nicotine al een stuk minder. De e-sigaret biedt daarom een alternatief voor roken maar met behoud van nicotine.

Nicotinevervangers zoals pleisters & kauwgum.

Deze producten zijn puur gericht op het vervangen van de nicotine in de sigaret. Dit om te voorkomen dat je lichaam gaat vragen om nicotine. De gedachte hierachter is dat het stoppen met roken hierdoor makkelijker wordt. Wat je met deze producten echter niet bewerkstelligd is een gedragsverandering. Het psychologische effect van de verslaving pak je met deze producten niet aan. De kans dat je succesvol zult stoppen wordt wel is waar groter maar zeker geen 100%. De e-sigaret biedt wat dat betreft meer houvast omdat je toch nog wat in handen hebt.

Stoppen met roken medicijnen

Er zijn via de huisarts en online via doktersadvies (op recept) stoppen met roken medicijnen te krijgen. In Nederland zijn er twee soorten medicijnen. Dit zijn Champix en Zyban. Met de medicijnen kun je de drang naar een sigaret verminderen. Champix zorgt er nog specifiek voor dat de sigaretten die je nog rook niet meer smaken waardoor Champix over het algemeen meer gebruikt wordt dan Zyban.