Als school of als kinderopvang kun je het een en ander doen om je speelplaats, maar ook de lokalen zo kindvriendelijk mogelijk te maken. Veiligheid voor spelende kinderen is een pre op de verblijven. Kinderen zijn speels en soms ook iets wat wild en onvoorzichtig. Door deze eigenschappen die nou eenmaal passend zijn bij de leeftijd is het dan ook niet te voorkomen dat kinderen struikelen en vallen. Het afschermen van scherpe hoeken en randen is in deze omgeving dan ook erg belangrijk. Als een kind valt of zich stoot tegen bijvoorbeeld een hoek van de muur, dan kan dit soms ernstig letsel opleveren en leidt dit tot licht letsel of in een ergste geval een bezoek aan de dokter met de vader en moeder van het kind.

Voor kinderdagverblijven en scholen is het dan ook erg belangrijk om zowel de gang, het lokaal als de speelplaats te voorzien van de nodige veiligheidsmaatregelen. Voorkomen is beter dan genezen en er zijn een aantal producten die hier bij kunnen helpen. Hoekbeschermers en hoekprofielen zijn mogelijkheden die zullen bijdragen aan een kindvriendelijke omgeving. Hoekbeschermers zorgen er voor, zoals de naam al zegt, dan de hoeken worden afgeschermd door een zacht materiaal. Hoekprofielen ofwel ‘finger alert’ voorkomen echter dat de kinderen met de vingers of handen tussen de deur komen. Vingerbeknelling is dan ook erg vervelend. Hoekprofielen en Hoekbeschermers zijn zeer gemakkelijk te monteren en hebben diverse design. Binnen scholen en kinderopvang is het design van een potlood dan ook erg geliefd.

Er zijn vele mogelijkheden om scholen en woningen veiliger te maken voor kinderen. Niemand wil boze of ongeruste ouders in de klas. Dus voorkomen is beter dan genezen. Over een basisschool met weinig ongelukjes zal ook beter worden gesproken dan een school waar het wekelijks raak is. Ook al zijn veel van de ongevallen door de speelsheid van de kinderen, zijn er toch vele oplossingen om de kinderveiligheid te verbeteren.