De normale lichaamstemperatuur van een persoon is gemiddeld 37°C. In de morgen heeft een mens een wat lagere temperatuur. Aan het einde van de dag zit men op circa 37,5°C. Het is niet het geval dat je direct spreekt van koorts wanneer je een hogere temperatuur hebt dan 37,5 °C. Er is bij een temperatuur van boven de 38°C sprake van koorts. Er zijn verschillende wijzen om koorts te bepalen. Via de anus is de beste wijze om de koorts te bepalen. Wanneer je aan de buitenkant van het lichaam meet is er een te groot verschil en krijg je geen exacte schatting van de werkelijke temperatuur.

Koorts kan ook in de oren en mond worden gemeten. Wel is de beste plek om te meten de anus. Je komt hier het best op de plek waar lichaamstemperatuur gemeten kan worden.

Wat is koorts nu eigenlijk?

Koorts wordt niet bestempeld als een aandoening maar als een reactie van ons menselijk lichaam. Wanneer het menselijk lichaam denkt dat er iets niet klopt verhoogt het de temperatuur. Heb je problemen met een ontstekingsreactie in het lichaam dan zal de temperatuur meer worden. Om de klachten gemakkelijker aan te pakken doet ons menselijk lichaam dit. Je lichaam zal de bloedsomloop sneller laten lopen zodat cellen sneller kunnen herstellen.

Kan koorts gevaarlijk zijn?
Uiteraard. Ok koorts zorgt ervoor dat je lichaam sneller een probleem probeert aan te pakken, maar wanneer de temperatuur te hoog wordt kan ons lichaam dit niet aan. Je lichaam moet zo vlot mogelijk afgekoeld worden als de temperatuur boven de 40,5 °C wordt. Je kunt overlijden aan de gevolgen van hoge koorts. Wanneer je koorts hebt tracht dan meteen verkoeling te zoeken. Indien mogelijk stel je altijd de arts op de hoogte. Er moet zo vlot mogelijk een behandeling gestart worden. Bij koorts.org kan je hierover meer lezen. Het is van belang dat je goed op de hoogte bent.