Als je een kinderwens hebt is het belangrijk om nu al je leefgewoontes te analyseren. Gezond leven is namelijk buitengewoon belangrijk, helemaal wanneer je van plan bent om binnenkort zwanger te worden. Wist je dat je leefstijl voordat je zwanger wordt, grote invloed heeft op de kans om in de toekomst zwanger te worden en de gezondheid van het nageslacht. Niet alleen jouw leefstijl heeft invloed op dit alles, ook je partner is hierin een belangrijke schakel. Voordat je zwanger wilt worden is het daarom verstandig om je leefgewoontes te analyseren en hier goed over na te denken. De verloskundigen van de verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt kunnen je verder informeren over leefgewoontes tijdens de zwangerschap.

De eerste acht weken van de zwangerschap zijn het allerbelangrijkste. Het aanpassen van je leefstijl op het moment dat je zwanger bent is eigenlijk al te laat om de eerste en gevoeligste fase van je baby positief te beïnvloeden. Het is over het algemeen wel bekend wat vooral gelaten moet worden voor- en tijdens de zwangerschap, maar hoe eerder je gezonder gaat leven hoe beter het is voor de zwangerschap en de baby.

Leef gezonder door je leefstijl aan te passen en de volgende aspecten vooral op te volgen of te laten:

  • Eet gevarieerd ( groente, fruit, vezels, zuivel, granen, vis/vlees/vleesvervangers, noten, etc. )
  • Drink voldoende water ( 2 á 3 liter per 24 uur )
  • Neem voldoende nachtrust
  • Kom in beweging ( minimaal 30 minuten per dag lichaamsbeweging )
  • Zeg NEE tegen; roken, drugs en alcohol

Word eerder zwanger door een gezondere levensstijl aan te nemen

Wil je graag zwanger worden? Stop met het drinken van alcoholische drankjes, roken en neem geen drugs. Stop je hiermee dan vergroot je de kans op een zwangerschap. Alcohol, roken en drugs zijn allemaal schadelijk, zelfs voor de zwangerschap. Wist je dat alcohol, roken en drugs de eicel van de vrouw en de spermacellen van de man beschadigen. De kans op een miskraam wordt ook vergroot wanneer er alcohol, drugs en sigaretten gebruikt worden. Wil je de zwangerschap stimuleren, dan kun jij en je partner beter stoppen met roken, drinken en- of drugs gebruiken.

Gezond gewicht speerpunt om zwanger te raken

Een gezond gewicht is heel belangrijk om zwanger te kunnen worden. Bij over- of ondergewicht is de kans groot dat de vruchtbaarheid is aangetast. Het is daarom van belang om op het juiste gewicht te zitten dat past bij je lengte. Je lichaam heeft een bepaald vetpercentage nodig en we spreken van ondergewicht als de BMI onder de 19 ligt. Bij overgewicht is de kans op problemen bij zwanger worden aanzienlijk groter. Is je BMI hoger dan 25 spreekt men van overgewicht. Bij een BMI van 30 of meer is er sprake van ernstig overgewicht. Mannen met overgewicht zijn ook minder vruchtbaar.

Als je een te hoge BMI hebt is het verstandig om voorafgaand aan je zwangerschap op het streefgewicht te komen. Lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig, doe dat voordat jullie gaan proberen om zwanger te worden.