Circa 120,000 personen krijgen jaarlijks een longontsteking. Een groot aantal personen moet in het ziekenhuis behandeld worden. Door een longontsteking zijn er meerdere personen die komen te overlijden. Met een longontsteking hoef je je niet onmiddellijk zorgen te maken. In Nederland is het het geval dat circa 1 op de 10.000 personen het leven laat door een longontsteking.

Waar kan het door worden veroorzaakt?
Een longontsteking kan veroorzaakt worden door honderden micro-organismen. Toch is het meestal een virus die een longontsteking bij mensen veroorzaakt. De toedracht is meestal het respiratoir, influenza- of het adenovirus. Een longontsteking is daarnaast meer wijzen op te lopen. De streptococcus pneumoniae kan eveneens een longontsteking opleveren. Een schimmel kan eveneens de toedracht zijn van een longontsteking. Een longontsteking kan bovendien opgelopen worden door een vloeistof of een ander voorwerp.

Longziekten de wereld uit!
Het Longfonds is druk bezig met het creëren van een wereld zonder longziekten. Het fonds investeert om deze reden veel in wetenschappelijk onderzoek. Wat het doel is van hen? Het ontwikkelen van een vaccin tegen astma, het repareren van kapotte longen en een ervoor zorgen dat er een betere behandeling komt voor ernstige longziekten. Gezonde longen zijn immers van levensbelang.

Wat is de behandeling van een longontsteking?
Bijna alle personen worden thuis behandeld met medicatie. Wanneer je een zware longontsteking hebt opgelopen dan wordt je opgenomen in het ziekenhuis. Medicijnen gaan via het infuus en als de ontsteking levensbedreigend is kan het zo zijn dat men naar de spoed eisende hulp moet. Veel rust en slaap is belangrijk bij een longontsteking. Het is aan te raden uit de omgeving te blijven van rokers. Als je zelf rookt dan is het noodzaak om er een tijdje mee te stoppen. Je moet immers direct van die longontsteking af. Roken helpt je daar zeker niet bij aangezien alle rook die ingeademd wordt in de longen terechtkomt.