De zesde ziekte is een kinderziekte die zich voordoet bij jonge kinderen van een half jaar tot 3 jaar. De 3-daagse koorts is een andere naam. Er ontstaat hoge koorts en er roze verschijnen vlekken. De kinderziekte wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Druppels in de lucht die gedurende praten en hoesten in de lucht komen zijn waarschijnlijk de oorzaak. Wanneer een kind de lucht in zich krijgt duurt het ongeveer één tot twee weken voordat het kind ook echt ziek wordt.

Bij wie komt de zesde ziekte voor?
De zesde ziekte komt veelvuldig voor bij kinderen van 9 tot 12 maand oud. Het kind heeft na de virusoverdracht plotselinge koorts. Het kan dat de klieren in de hals en achter de oortjes wat dik worden. Binnen 3 tot 5 dagen neemt de lichaamstemperatuur weer snel af. Er voortkomen later lichtrode vlekken in de nek, in het gezicht en eveneens op de romp. De uitslag gaat binnen 1 tot 2 dagen weer weg.

Wat kun je er tegen doen?
Wanneer het kind de zesde ziekte heeft is het belangrijk dat het kind veel water drinkt en voldoende rust krijgt. Het lichaam van het kind moet de warmte kwijt kunnen. Er zijn geen medicatie verkrijgbaar tegen de zesde ziekte. Het kind kan eventueel een pijnstiller toegediend krijgen. De zesde ziekte zal in een paar dagen vanzelf overgaan. De huisarts hoeft niet voor de zesde ziekte te worden geraadpleegd.

Wat kun je doen bij de zesde ziekte?
Zorg dat het kind genoeg drinkt
Eten is niet zo belangrijk
Het kind moet goed rust krijgen
Het kind mag naar buiten
Het kind hoeft niet alleen maar thuis te blijven
In geval van koorts is het belangrijk om losse kleding te laten dragen. Een laken is bijvoorbeeld al voldoende voor het slapen in plaats van een dekbed.
Het kind mag naar kinderdagverblijf als het zich goed voelt.