Wanneer je bij een manicure salon binnen komt zal je veel verschillende termen te horen krijgen. Topcoat, basecoat, nail strengthener, ridge filler en noem maar op. Sommige zijn al zo verdiept in hun nagelverzorging dat ze hier niet meer van opkijken. Maar voor wie het allemaal nog onbekend terrein is wordt het toch een stuk moeilijker. Want wat is nu precies een topcoat?

In principe ontdek je het al zo ongeveer door het te vertalen, topcoat ofwel de bovenste laag. Het is dus een laag die je bovenop je nagellak aanbrengt. Deze transparante nagellak zorgt ervoor dat de nagellak extra lang mooi blijft zitten. Deze lak voorkomt dat je nagellak gaat afbladderen, mat wordt of bekrast raakt. Het is dus een beschermlaagje voor je nagellak, net als dat je een screenprotector op je telefoon aanbrengt om deze te beschermen voor krassen en dergelijke.

De topcoat breng je als allerlaatste aan op je nagels. Maar het is dan nog de kunst om hiervoor het juiste moment te bepalen. Wanneer je te snel de topcoat aanbrengt en je nagellak nog te nat is, dan verschuif je de nagellak en wordt het een bende. Echter is het op een volledig droge nagel ook niet goed, dan ben je weer te laat. Het beste is om de topcoat aan te brengen wanneer je lak bijna droog is. Je brengt dan een dunne laag topcoat aan voor het beste resultaat.

Net als een normale nagellak begin je bij de nagelriem en werk je met een vloeiende beweging naar de rand van je nagel toe. Het is belangrijk dat je de rand van je nagel goed insmeert met de topcoat, want dit is juist de plek waar je nagellak het eerst beschadigd raakt. Maar smeer het niet te dik in, want een dikke laag droogt moeilijk waardoor het uiteindelijk minder goed blijft zitten. Dit geldt tevens voor een normale nagellak.

Topcoats worden vaak verkocht op dezelfde plaatsen als nagellak, zoals bijvoorbeeld bij de nagel groothandel. Topcoats zijn er in veel verschillende merken, je hoeft het niet af te stemmen op het merk nagellak dat je gebruikt.