Nederlandse banken wijzen alle hypotheek aanvragen af met buitenlands inkomen.

 

In de week van 11 juli zal de ratificatie plaatsvinden van een nieuwe Europese wet: de Mortgage Credit Directive. Gevolgen zijn nu al desastreus voor expats die werken bij internationale organisaties en bedrijven Shell, Unilever en vele anderen. Zeer slecht voor het vestigingsklimaat in Nederland. Hypotheek adviseurs en de expatorganisaties trekken hard aan de bel bij Minister Jeroen Dijsselbloem voor actie.

 

De Mortgage Credit Directive (MCD) heeft tot doel om te komen tot eenduidige Europese regelgeving als het gaat om de verstrekking van hypotheken in de EU. Tot nu toe zijn er nog veel vragen over de MCD in de Nederlandse financiële sector. Al eerder is de ratificatie uitgesteld. Echter naar verluidt zal Minister Jeroen Dijsselbloem de komende week de MCD in de Staatscourant publiceren waarna de nieuwe hypotheek regelgeving ook in Nederland zal moeten worden toegepast.

 

Vooruitlopend op deze ratificatie hebben alle Nederlandse banken al maatregelen genomen met betrekking tot de grote groep van expats die in Nederland een huis willen kopen maar hun salaris verdienen in een andere valuta dan Euro’s. De MCD voorziet namelijk in een regel dat consumenten op elk moment hun hypotheek kunnen overzetten in een andere valuta dan de Euro. Dit zal direct valutaire risico’s hebben die de banken niet willen nemen. Gevolg is nu al dat alle Nederlandse banken dergelijke hypotheekaanvragen resoluut afwijzen. Al ben je Shell topman of de baas van een VN-organisatie in Den Haag. Als je een niet-euro salaris verdient kun je op dit moment geen hypotheek krijgen. Dit betreft een heel groot deel van de huizenmarkt in de randstad.

 

Ondertussen weigert Minister Jeroen Dijsselbloem om over deze serieuze gevolgen op de hypotheekmarkt te spreken met de marktpartijen en de consumentenorganisaties. Hij wil eerst de consequenties afwachten, terwijl deze al enkele maanden aan de gang zijn en hypotheekadviseurs hun internationale clientèle dagelijks nee moeten verkopen.

 

The Hague International Network roept Minister Jeroen Dijsselbloem op om zo spoedig mogelijk met de Nederlandse Banken, de hypotheek adviseurs en de expatorganisaties om de tafel te zitten om te komen tot een oplossing. Zo niet dan zal in Nederland het investeringsklimaat verder zeer negatief worden beïnvloed.

Meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact op via onze site Tax & Service Solutions