Wanneer je te maken hebt met onderburen en je wil een harde vloer in je woning laten leggen krijg je te maken met de regelgeving omtrent geluidsnormen in appartementen. Zo moet het transmissiegeluid binnen bepaalde marges blijven. De regeling van hoeveel geluid de benedenburen van je mogen horen is gerelateerd aan een textiele vloerbedekking. Hierbij is als richtlijn een tapijt op een betonnen ondervloer genomen waarvan het gewicht 2,2 kg per m2 bedraagt.

Wanneer je een doorsnee tapijt legt hoef je dus eigenlijk helemaal geen extra maatregelen te treffen. Met een product als laminaat echter, wat niet over geluidsisolerende eigenschappen beschikt, zal je een ondervloer moeten aanbrengen die minimaal dezelfde geluidsreducerende waardes bezit als het eerder genoemde tapijt. Ondervloeren voor appartementen moeten te allen tijde voorzien zijn van het TÜV keurmerk.

Wat is 10 decibel geluidsreductie?

De 10 decibel norm is het verschil tussen een kale betonnen vloer en een vloer die is voorzien van een tapijt met ondervloer. Het is dus niet de ondervloer die de 10 decibel moet reduceren maar de combinatie van onder- en dekvloer. Omdat veel ondervloeren gemaakt zijn voor een bepaalde topvloer zullen niet alle materialen bij iedere dekvloer dezelfde resultaten laten zien. Omdat van alle harde vloeren laminaat de slechte geluidisolatie heeft is dit materiaal gebruikt bij de testen. Leg je een TÜV gewaarmerkte ondervloer onder je vloerdelen of marmoleum zit je altijd goed.

Ondervloer

Bruggen, dus verbindingen tussen vloer en muur, geleiden zowel koude als geluid. Nu zijn bij het leggen van ondervloeren in appartementen de warmte- en koudebruggen niet van belang maar de geluidsbruggen des te meer. Dat is ook een van de redenen dat ondervloeren nooit helemaal op de muren aangesloten worden. Zwevende vloeren liggen ook los op de afwerkvloer en worden ook niet verlijmd met de dekvloer. Dergelijke vloeren isoleren bijzonder goed bij lage frequentiegeluiden zoals het slaan van een deur of andere contactgeluiden aan de constructie van het gebouw.