Reeds enkele jaren heeft de financiële wereld te maken met een verwoestende storm, “de financiële crisis”. Woningen staan steeds langer te koop en de regels voor het krijgen van een hypotheek worden steeds aangescherpt.

Ik wil het vandaag met u hebben over de kosten koper (KK).

Hieronder vallen de kosten zoals, overdrachtsbelasting, taxatiekosten, notariskosten en bemiddelingskosten.

Bent u een starter?

In 2013 kon u maximaal 105% van de aankoopsom lenen. Bij de aankoop van een woning kon u, de aankoopsom plus 5% extra voor de kosten koper lenen.

In 2014 verlaagt men dit percentage naar 104%. Dit betekent dat u een gedeelte van de kosten koper met spaargeld zal moeten aanvullen.

Bent u een starter en gaat u direct de woning verbouwen?

Mocht u in 2014 een woning aankopen en besluiten de verbouwing direct mee te lenen in de hypotheek, dan kan het voor u betekenen dat u een gedeelte van de verbouwing zelf zal moeten aanvullen met spaargeld. Geef uw taxateur uw verbouwingsplannen door, u kunt dan 104% van de waarde na verbouwing lenen.

Wenst u de hypotheek over te sluiten?

Heeft u al een hypotheek en wenst u in 2014 de hypotheek over te sluiten, laat u dan goed informeren over de mogelijkheden. Als uw woning de afgelopen jaren ook geteisterd is door de financiële storm, dan is de kans groot dat uw woning nu minder waard is. U kunt maximaal 104% van de waarde van uw woning (marktwaarde) lenen. Dit kan voor u betekenen dat u niet genoeg kunt lenen om de huidige hypotheek af te lossen.

Heeft u verhuisplannen?

Heeft u verhuisplannen in 2014, dan is het altijd raadzaam om na te gaan of u te maken krijgt met een restschuld. Een restschuld is het verkopen van een woning met verlies. Het meefinancieren van een restschuld is niet bij alle banken mogelijk.

Benieuwd wat deze wijzigingen voor u inhouden? Benieuwd wat u in 2014 kunt lenen of hoe hoog uw maandlasten worden bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek?

Kijk voor al deze vragen op hypotheek-vergelijker.nl.