Tegenwoordig mag je vanaf je 16,5 jaar. De theorie voor de auto is zelfs al te behalen vanaf je 16e en vanaf je 17e verjaardag ben je bevoegd om af te mogen rijden. Ondanks dat je dan je rijbewijs hebt, mag je nog niet alleen in de auto rijden. Je mag wel rijden, mits de coach naast je zit die tevens op jouw begeleiders pas staat. Voor velen is deze leeftijd een spannende tijd, want veel 16,17,18 jarigen willen dolgraag in een auto rijden.

Opbouw van de lessen

Om je alvast een beeld te geven, wordt de inhoud dan de lessen globaal geschetst.

Startfase

In het begin leer je misschien wel het belangrijkste, het starten van de auto. Want zonder dat je de auto starten, kun je natuurlijk niet rijden. Als dit lukt, komt het sturen erbij kijken. De instructeur zorgt dat de auto vooruit gaat, waarna jij de auto goed over de wegen moet laten gaan. De instructeur weet vaak een weg te vinden waar de bochten steeds scherper worden. Je hoort vaak dat dit toch in het begin wat tegenvalt, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, verleer je het niet meer.

Wanneer je het sturen dan onder de knie hebt, begint het echte werk. Je mag gaan gassen en remmen. Dit kost de cursist vaak een aantal lessen. Wanneer de auto aan de gang is, zal je snel doorhebben hoe hard je moet gas geven om een bepaalde snelheid te bepalen. Maar remmen is een hele gewenning. Er wordt vaak gevraagd om bij een bepaald punt te stoppen, waarna de cursist uiteindelijk +/- 10 meter verder staat. En wanneer ze dan weg willen rijden, laten ze vaak de auto stil vallen. Maar je zal er achter komen dat dit pas het laatste is wat je onder de knie gaat krijgen. Gedurende de hele cursus laat je de auto nog regelmatig stilvallen.

Hoofdfase

Wanneer je eigenlijk alle nodige handelingen onder de knie hebt, kun je eigenlijk al rijden. Maar afrijden niet. Want daar testen ze of je correct en veilig een bepaalde route kunt rijden. Hiervoor zijn de resterende lessen nodig. En dat kunnen er soms heel wat zijn. Want er zijn zoveel verkeersregels en borden binnen Nederland, dat dit niet op een heel kort termijn onder de knie te krijgen is.

Keuze rijschool

Door het lezen, wat je gaat leren en op welke manier, draagt natuurlijk niks bij aan jouw vaardigheden. Je moet het allemaal zelf gaan ondervinden. Dat is mogelijk wanneer je bevoegd bent, en dat is vanaf een leeftijd van 16,5 jaar. Een autorijschool in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem of een rijschool in Eindhoven? Er is genoeg keuze in rijscholen. Dus kies de rijschool waar jouw gevoel het beste bij is.