Kleding moet lekker zitten, maar zeker ook goed passen. Het is belangrijk dat je kleding neemt in de juiste pasmaat. Natuurlijk is dit niet geheel waar, want je heb wel mode stylen waarin kleding wat kleiner of groter uitvalt. Maar over het algemeen is dit erg belangrijk, of je nu van Amerikaanse, Nederlandse of Italiaanse style houdt.

Juiste pasmaat

Veel mensen weten hun pasmaat niet. Dat verklaart dan ook dat vele mensen online bestellingen vaak moeten retourneren. Het zou een hoop geld en tijd kunnen besparen wanneer je wel op de hoogte bent van je eigen pas maat. Wil je het komende seizoen goed voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je de juiste kleding draagt in de juiste maat. Het is gemakkelijk achter je pas maat te komen.

Pasmaat opmeten

Voor het opmeten van je pasmaat heb je slechts een meetlint nodig. Echter dien je wel 2 plaatsen te meten, namelijk je boven- en je onderlichaam. Het is van belang dat je meet zonder kleding. Voor het bovenlichaam dien je het breedste gedeelte te pakken. Het breedste deel is met het lint rond de tepels. Ook dien je het smalste gedeelte te meten, en dat is de taille. Lees de lengte van de borst en taille af op het meetlint.

Voor het opmeten van het onderlichaam heb je de lengte nodig van de heupomvang, deze zit ongeveer 20 centimeter onder de taille. Daarnaast dien je de binnenbeenlengte te meten. Deze bevindt zich van het kruis tot aan de grond. Lees de lengte af op het meetlint.

Maatlabel

Wanneer je de bovenstaande lengtes hebt opgemeten kun je je pasmaat van boven en onderkleding bepalen.

Voor het bovenlichaam tellen de volgende maten: 92-98 =S, 96-102 =M, 102-108 =L, 102-114 =XL, 114-126 =XXL.

Voor het onderlichaam tellen de volgende maten: 74 =29 , 76 =30, 79 =31, 81 =32, 84- 33, 86 =34, 91 =36, 97 =38.

Wanneer je er zelf niet aan uit komt, is het misschien verstandig iemand anders het te laten doen. Zo wordt het meten waarschijnlijk nauwkeuriger. Veel kledingwinkels verlenen ook de service om het te doen.