Payrolling wordt steeds populairder in het bedrijfsleven. Is dit voor ZZP’ers en freelancers dan ook het geval?

Is het fijner om betaald te worden via payrolling of een facturatie? Normaal stuur je gewoon een rekening na het afronden van een klus, maar nu kan het dus ook op een andere manier. Maar werkt dit voor jou ook?

Veel bedrijven werken tegenwoordig met samen met payrollorganisaties. Zo besteden ze alle personele zaken uit wat een hele last van de schouders kan zijn. Geen gezeur meer over uitbetalingen, premies, ziektemeldingen en belastingaangifte. Bedrijven gebruiken zulke payrollbedrijven vooral voor tijdelijke werknemers en ingehuurde ZZP’ers of freelancers.

Voor een freelancer is het vooral aantrekkelijk. Niet langer werken met facturen, maar aan het einde van de maand wordt er gewoon een bedrag op je rekening geschreven. Dus geen gezeur meer met de administratie. Ook ben je door middel van payrolling gewoon in dienst en dus heb je alle voordelen die normale werknemers ook hebben wanneer het gaat om sociale verzekeringen. Voor de uren dat je in dienst ben, ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte.

Arbeidsongeschiktheid

Iemand die betaald krijgt via payroll is verzekerd tegen onder andere arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte. Dit geldt alleen voor de uren die hij voor het payrollbedrijf werkt. Hij houdt dan netto minder over aan een klus, maar is dan wel voor een deel verzekerd.

Er zijn ook mensen die vinden dat het voor de verzekering genoeg is om veel uren te maken bij het payrollbedrijf. Deze verzekeren zich niet bij. Wanneer ze bijvoorbeeld dertig uur werken via de payroll krijgen ze toch nog een stabiel salaris doorbetaald bij ziekte. Payrolling kan bijvoorbeeld honderden euro’s per maand aan premies schelen. Hierdoor kun je deels compenseren wat je misloopt aan aftrekposten bij de belastingdienst. Wil je dus goed verzekerd zijn, of ben je ook blij met minder dekking? Het is gewoon een geval van goed rekenen.

Voor meer informatie over Payrolling kunt u de website van Payper bezoeken, of kunt u vrijblijvend contact opnemen met één van de specialisten van Payper.