Planten kopen

Nu de temperaturen beginnen te stijgen begint het bij veel mensen te kriebelen om in de tuin te gaan werken. Vaste planten kunnen worden teruggesnoeid (mocht dit nog niet zijn gebeurd) of beginnen alweer uit te lopen. Daarbij is het nu de perfecte tijd voor de aanleg van uw tuin of border. In het voorjaar begint alles weer mooi uit te lopen dus is dit het moment om te gaan tuinieren. Voor mensen zonder groene vingers die toch een mooie, frisse groene tuin willen hebben kan dit erg lastig zijn. Want welke plant groeit nu goed in de tuin of border, of welke planten kunnen nu goed tegen de schaduw. Of welke klimplant laat ik nu tegen de schutting aangroeien. De juiste planten kopen kan dus nog knap lastig zijn. In dit artikel volgen enkele tips en veelgebruikte planten in de Nederlandse tuinen.

Hoe kies ik de juiste planten voor in mijn tuin?

Voordat je je tuin wilt gaan aanplanten, is het belangrijk dat de bodem goed bewerkt is. Dit betekend een luchtige en voedselrijke bodem. Een luchtige bodem kun je krijgen door het omspitten van je tuin. In de natuur kan de regenworm ook helpen bij een luchtige bodem. Een voedselrijke bodem kan gecreëerd worden door de tuin te bemesten met bijvoorbeeld compost of andere (organische) meststoffen. Bekijk ook goed of je tuin op het noorden of zuiden ligt. Een tuin op het noorden betekend vaak weinig zonlicht, waardoor het aan te raden is om planten te kiezen die goed vertoeven op een schaduwrijke plek. Andersom geldt hetzelfde. Heeft u een een tuin in de volle zon, zorg dan voor planten die goed bestemd zijn tegen zon (en eventueel droogte). Bekende planten welke goed bestand zijn tegen een schaduwrijke plek  zijn bijvoorbeeld de Pachysandra, Vinca en de Hedera. Bekende planten voor in de volle zon kunnen zijn de Cerastium, Coreopsis of Echinacea.

Tips

Op internet is veel informatie te vinden over plantjes. Maak hier dus ook gebruik van om zo tot de juiste planten te komen. Daarbij is het tegenwoordig ook mogelijk om via webwinkels planten te kopen. Vaak zijn de prijzen stukken lager dan in de tuincentra en wanneer je grotere hoeveelheden planten nodig heeft (bijvoorbeeld voor de aanleg van je nieuwe tuin), kan het erg makkelijk zijn dat deze tuinplanten worden thuisbezorgd. Planten kopen was nog nooit zo eenvoudig!