Er liggen heel wat gevaren op de loer voor mensen die een verfrissende duik willen nemen in rivieren als de lek. Hoe rustig hij er van bovenaf ook uitziet, het is geen garantie voor veilig zwemmen, want er kunnen heel veel dingen fout gaan. Rijkswaterstaat raadt het iedereen daarom ook af om te zwemmen in dit soort natuurwateren.

Gevaren

Veel mensen denken veel te gemakkelijk over zwemmen in een rivier als de Lek. Er kunnen boten aankomen die je zomaar omver kunnen varen, omdat ze je niet zien en ook niet verwachten. Van den Berg houdt voornamelijk zwemmers in het water van de Lek met twee collega’s in de gaten, omdat hij weet hoe gevaarlijk het is en wat er allemaal fout kan gaan. Niet alleen de zee, maar ook de Lek heeft eb en vloed die voor onvoorspelbare en sterke onderstromen zorgen die onzichtbaar voor zwemmers zijn. Ze kunnen binnen een seconden meegenomen worden. Daarnaast wordt het vanaf de oever op een gegeven moment plotseling enorm diep wat je niet verwacht. Daarbij is het water heel erg koud in de diepere gedeeltes wat kramp kan veroorzaken. Krijg je kramp terwijl je wordt meegesleurd naar het diepe dan kan het al snel slecht aflopen.

Schepen

Schepen kunnen ook een groot probleem zijn voor zwemmers in de Lek. Er komen regelmatig grote schepen voorbij die enorme golven veroorzaken. Daarbij ontstaat er ook een sterke stroming door de beweging van het schip in het water tussen de kribben. Veel ouders laten hun kinderen aan de waterkant in het ondiepe spelen, maar die kunnen als snel kopje onder gaan door een hoge golf en meegetrokken worden door de stroming. Een schip is dus zelfs gevaarlijk in het ondiepe. Nog niet zo lang geleden is er een meisje van 16 jaar oud verdronken bij de pont in Schoonhoven, omdat ze tijdens het pootjebaden onderuit ging en meegenomen werd door de stroming.

Boete

Om een serieuze boodschap af te geven mag er niet meer worden gezwommen in de rivier. Doe je dit wel dan staat er een boete van 140 euro op het spel. Hou je zo erg van zwemmen, dan kun je ook een zwembad kopen voor in de achtertuin als je budget het toelaat. Dat is een stuk veiliger en schoner!