Rijlessen vanaf 16,5 jaar

Tegenwoordig is het al mogelijk om te rijlessen vanaf 16 jaar, maar er zijn veel onduidelijkheden omtrent de regelgeving van het rijlessen vanaf 16 jaar. De dag dat je mag beginnen met rijlessen is de dag dat je precies 16,5 jaar oud bent. Op deze dag kun je starten met je rijles en is het dus mogelijk om naast een instructeur plaats te nemen en zelfstandig auto te rijden onder zijn begeleiding. Waar dit vroeger vanaf 18 was is deze leeftijd verlaagd naar 16,5. Rijles in Dordrecht, maar ook in veel andere steden kan al vanaf 16,5 jaar oud.

Afrijden op je verjaardag

Een andere verandering is de leeftijd waarom je mag afrijden voor je auto rijbewijs. Als alles goed is gegaan met lessen, en je bent klaar voor het rijbewijs volgens de instructeur. Dan is het al mogelijk om af te rijden op je 17e verjaardag. De dag dat je 17 wordt moet dan natuurlijk niet in het weekend vallen. Wanneer het lukt om te slagen voor het rijbewijs zul je deze in de week erna ontvangen, of met spoed zelfs eerder.

Rijden onder begeleiding van een coach

Op je 17e ben je in het bezit van het rijbewijs, dit betekent echter niet dat je direct zelfstandig mag lessen. Pas vanaf je 18e levensjaar mag je geheel zelfstandig de auto besturen. Voor die tijd zul je onder begeleiding van een ‘coach’ auto moeten rijden. Er zijn verschillende eisen waaraan de coach moet voldoen. Hieronder is een opsomming gegeven van de belangrijkste eisen van de coach.

  • De coach moet minimaal 27 jaar oud zijn om de 17-jarige te mogen begeleiden tijdens het autorijden
  • De coach moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van het rijbewijs
  • De coach mag geen strafbare feiten of verkeersovertredingen achter zijn of haar naam hebben staan.
  • Dit geldt ook voor de aanraking met drugs of alcohol
  • De coach moet ook nuchter zijn tijdens het begeleiden. Het is dus niet mogelijk om de 17 -jarige te laten bobben en zelf een alcoholische versnapering te nuttigen.
  • De coach dient zijn of haar rijbewijs ook altijd bij zich te hebben

18, geen begeleiding!

Er zijn dus verschillende regels waaraan de coach moet voldoen. Als de 17-jarige 18 jaar oud is geworden zaal hij of zij direct zelfstandig mogen rijden en hoeft diegene geen herexamen of iets dergelijks te doen. Wil je meer weten over het rijbewijs 17 jaar? Of de mogelijkheden over het lessen vanaf 16,5 jaar, neem dan contact op met Skill rijschool Dordrecht voor meer informatie en mogelijkheden.