Als we aan spataderen denken, denken we aan oude mensen met van die blauwe opgezwollen aderen op de benen. Maar niet alleen oudere mensen hebben er last van. Het komt zeker ook bij jonge mensen voor. Wel is het feit dat het meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Laatstgenoemden zijn zich er zelden van bewust, zelfs als ze al hebben.  Hoe ontstaan ze eigenlijk?

Verschillende oorzaken

De oorzaken  zijn verschillend. Zo is het hebben van spataderen erfelijk en heb je grotere kans als je een staand beroep uitoefent. Ook bij zwangere vrouwen kan het voorkomen doordat er nu eenmaal meer bloed door de aderen gepompt wordt.

De voornaamste reden dat jonge mensen van de spataderen af willen is puur voor het aangezicht.  Men schaamt zich voor de blauwe zichtbare aders onder de huid op de benen en durft geen korte rok meer te dragen. Bij de oudere mensen komen lichamelijke klachten meer aan de orde. Spataders kunnen de gezonde andere aderen aantasten, dus het is beter ze te laten verwijderen.

Geen reden voor angst

Waar het vroeger nog nodig was om met behulp van een insnede te opereren is dat tegenwoordig niet meer nodig. Doordat er vele soorten spataderen zijn, zijn er ook veel verschillende behandelingen voor.  Veel mensen laten zich uit angst voor operaties niet snel behandelen. Door de nieuwe methodes is het voor velen een gemakkelijkere beslissing om toch te gaan. De lasertherapie bijvoorbeeld kan zonder narcose en is met enkel plaatselijke verdoving uit te voeren.

Na de behandeling is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de klachten wegblijven. Dit kan door veel te fietsen, lopen en het regelmatig uitvoeren van bepaalde bewegingen. Door de tenen enkele seconden omhoog te bewegen en weer te laten zakken, u pompt als het ware het bloed door de kuitspier heen en zorgt u voor een goede doorstroming van de aderen.