Als je regelmatig congressen organiseert zul je er vast wel van op de hoogte zijn: congres trends. De wereld verandert en alles verandert mee, zo ook de opzet van congressen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij bijvoorbeeld de keuze voor je congrescentrum, aankleding, sprekers, en de rest van de opzet. Congressen zijn ten opzichte van het verleden al veranderd en zullen er in de toekomst waarschijnlijk nog anders uitzien. Het is belangrijk om mee te bewegen met verschillende trends, omdat je congressen anders misschien wel als saai en ouderwets zullen worden gezien. Maar welke trends spelen er nou eigenlijk?

Digitale belevingen

Digitale belevingen; dit is waarschijnlijk niks nieuws voor je. In de huidige samenleving gebeurt er steeds meer digitaal en congressen horen daar dus ook bij. Het is niet de bedoeling dat het hele congres bijvoorbeeld digitaal plaatsvindt, maar het gaat om de perfecte combinatie tussen face-to-face en digitaal. Hierdoor wordt er een totaalbeleving gecreëerd. Dit digitale aspect kan niet alleen tijdens het congres worden gebruikt, maar ook bij de organisatie ervan. Bepaalde software kan er namelijk voor zorgen dat bijvoorbeeld de registratie en de inhoud makkelijker kunnen worden vastgelegd. Bij het creëren van digitale belevingen is het wel belangrijk om te letten op het feit dat niet alle gasten goed op de hoogte zijn allerlei mobiele en sociale platforms. Er zullen namelijk mensen komen die hier goed mee om kunnen gaan, maar de vergrijzende doelgroep zal zich ook bevinden op je congres.

Design

Er wordt steeds meer waarde gehecht aan totaalbelevingen. Zoals al werd gezegd, is digitalisering hierbij een belangrijk begrip. Design is echter ook belangrijk. Er moet een emotionele impact worden gecreëerd die het merk versterkt en ondersteunt.

Actief deelnemen

Ook wordt het steeds belangrijker om actief te kunnen deelnemen aan het congres. Gasten komen namelijk niet meer naar een congres om enkel te luisteren naar sprekers. Dit had namelijk ook gewoon online kunnen gebeuren.

Congrescentrum

De congreslocatie is altijd een belangrijk onderdeel, in welk congrescentrum wil je je congres houden? Je zult steeds vaker zien dat kleinere congressen samenwerken met grotere congressen en de congressen samen in hetzelfde congrescentrum houden. Als je dit nou niet direct ziet zitten, kun je ook op zoek gaan naar een congrescentrum met veel mogelijkheden, bijvoorbeeld Orpheus.