De lente is weer in het land, en de zomer staat voor de deur. Tijd dus om erop uit te gaan met de boot! Maar is uw boot wel zomerklaar?

Meer vaarplezier door regelmatig onderhoud

Een boot of (zeil)jacht krijgt door het jaar heen met veel invloeden te maken. Door blootstelling aan zonlicht, water, droogte en temperatuurwisselingen kan de verflaag beschadigd of versleten raken. En een versleten verflaag kan voor problemen zorgen, bijvoorbeeld omdat er vocht onder de verf komt die het onderliggende materiaal beschadigt. Om te zorgen dat u zo lang mogelijk vaarplezier heeft van uw boot, is het dus slim om de verflaag goed te verzorgen en regelmatig bij te werken.

Houtverzorging

Niet alleen de romp van uw boot heeft onderhoud nodig. Ook de andere onderdelen, vooral als ze van hout gemaakt zijn, moet u regelmatig verzorgen. Houten onderdelen zoals het dek, de stuurhut of kajuit en eventueel zitplaatsen en andere elementen gaan het langste mee als zij zoveel mogelijk schoon en droog worden gehouden. Omdat droog houden op een boot nu eenmaal niet altijd mogelijk is, biedt (blanke) lak een ideale oplossing voor uw houten onderdelen. De lak helpt het hout beschermen tegen weersinvloeden, waardoor het langer meegaat.

100% dekkend schilderen…

Voor het schilderen van de romp en het houtwerk heeft u de juiste techniek en materialen nodig. Omdat boten natuurlijk veel tijd in het water doorbrengen, is het erg belangrijk dat de verflagen 100% dekkend zijn. Daarom worden boten tijdens het productieproces volgens een uitgebreid systeem geschilderd met meerdere lagen primer en lak. Zo kan het water geen schade aanrichten. Door de tijd heen slijt de toplaag af en moet deze bijgewerkt worden. Dit doet u door hem zachtjes op te schuren en daarna twee laklagen kruislings op elkaar aan te brengen. De eerste laag bijvoorbeeld van links naar rechts, en de tweede van boven naar onder. Zo weet u zeker dat het dekkend is.

…of professioneel spuiten?

Maar wist u dat u uw boot laten spuiten? Daarmee bereikt u een zeer dekkende en egale laklaag, en het gaat ook nog eens veel sneller. Een professional geeft u graag advies over de opties voor uw boot of zeiljacht.

Het interieur

Is het interieur van uw kajuit aan een opfrisbeurt toe? Met alle weersinvloeden, vooral op zout water, slijt het interieur van een boot relatief snel. Kleine beschadigingen kunt u altijd het beste zo snel mogelijk repareren, want door al die elementen wordt een klein probleem snel erger. Door het schilderwerk regelmatig bij te werken en de bekleding te reinigen of te vervangen, ziet het interieur van uw boot er weer als nieuw uit en gaat het ook nog eens langer mee.

Meer informatie

Ed Hage Meubelrenovatie en Spuiterij geeft advies op maat en kan uw boot voor u lakken en het interieur renoveren. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek! U kunt ons bereiken op 078-6916704 of via info@meubelrenovatie-spuiterij.nl.