Om er voor te zorgen dat je lekker kunt slapen moet je aan een aantal zaken voldoen. Zo moet je een fijne slaapomgeving hebben, ontspannen in bed kunnen gaan liggen en overdag de juiste voeding binnen krijgen. Probeer ook je slaap ritme zo regelmatig mogelijk te houden. Op deze manier zal je je slaap verbeteren waardoor je uitgeruster wakker wordt.

Voedingstips

Voordat je gaat slapen is het belangrijk dat je een aantal dingen vermijd of juist wel doet. Drink bijvoorbeeld ‘s avonds geef koffie meer of op zijn minst cafeïne vrije koffie. Cafeïne stimuleert diverse lichaamsfuncties waaronder de hersenen. Het nuttigen van cafeïne maakt je dus actief, dat is iets wat je totaal niet moet willen voor het slapen gaan.

Drink sowieso niet te veel voordat je gaat slapen. Hierdoor kan het voorkomen dat je ‘s nachts wakker wordt omdat je moet plassen. Wel kan het verstandig zijn om één glas met alcohol bevattende drank te nuttigen. Maar drink dan ook echt niet meer dan één glas. Te veel alcohol zorgt er voor dat je onrustig slaapt en dus moe wakker wordt.  

Vermijd tevens een zware maaltijd vlak voor het slapen. Mocht je echt nog iets willen eten voor het slapen probeer dan een van de volgende producten te nemen: citroen of banaan, bruin brood, een kop warme melk, kip of kalkoen met eventueel een beetje honing. Ieder lichaam reageert hier natuurlijk anders op dus probeer het vooral en kijk wat de resultaten zijn. Het roken van een sigaret is ook ten zeerste af te raden.

Ontspan jezelf

Over het algemeen is het bekend dat je beter slaapt wanneer je volledig ontspannen bent. Om jezelf goed te ontspannen kun je allerlei dingen proberen. Zo kun je een paar uur voor het slapen een warme douche of bad nemen. Ook wandelen of fietsen kan voor rust zorgen, probeer echt actief sporten wel te vermijden. Hiervan wordt je juist actief.

Denk niet na over het wakker liggen. Veel mensen vragen zich af waarom ze wakker liggen en gaan over van alles en nog wat nadenken. Hierdoor val je juist nog minder snel in slaap. Ga iets doen wat je afleidt. Lees even een stuk uit een boek waardoor je ogen moe worden.Lig je constant te draaien omdat je de juiste slaaphouding maar niet kunt vinden. Lees dan eens dit artikel over slaaphoudingen.

Goede slaapomgeving

Een goed matras en hoofdkussen zijn erg belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. Wanneer je matras te zacht is komt er al gauw een kuil in waardoor je met een kromming in de rug slaapt wat voor problemen kan zorgen. Voor het juiste advies over ga je naar bed kopen Roden.

Zorg ervoor dat je kamer donker genoeg is door nachtlampjes te vermeiden en je gordijn of rolluik volledig te sluiten. Eventueel kun je voor frisse lucht je raam op kiep stand zetten. Hierdoor komt er net genoeg lucht binnen om het niet te koud te krijgen in de nacht.
Nog steeds slaapproblemen ook al hebben je de bovenstaande adviezen opgevolgd? Neem dan eens contact op met je huisarts.