Veiligheid is erg belangrijk. Wanneer je vuurwerk afsteekt, is het vooral belangrijk om te zorgen dat dit veilig gebeurd. Vuurwerk afsteken op de verkeerde manier kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Door te weten hoe dit moet, kun je jezelf veel leed besparen. Op deze manier kun je lekker genieten van prachtig vuurwerk! Vuurwerk is immers ook erg mooi. Ook is het leuk om vuurwerk af te steken. Door dit veilig te doen, blijft dit ook leuk!

Gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzingen zijn er niet voor niets. Niet al het vuurwerk is hetzelfde. Daarom kan de manier van aansteken erg verschillen. Door de gebruiksaanwijzing te lezen, weet je precies hoe je bepaald vuurwerk moet aansteken. Een tip: in het donker kun je een gebruiksaanwijzing niet goed lezen. Zorg er daarom voor dat je dit al van tevoren hebt gedaan. Vuurwerk steek je namelijk meestal pas aan als het donker is. Door de gebruiksaanwijzing te lezen, weet je precies wat je moet doen.

Kleding

Als je aan vuurwerk denkt, denk je niet meteen aan kleding. Toch kan dit erg belangrijk zijn. Je gaat aan de slag met vuur. Hierdoor is het belangrijk dat kleding aandoet, die niet meteen in vuur en vlam vliegt. Kijk daarom goed naar het materiaal. Dit mag niet ontvlambaar of licht ontvlambaar zijn.

Een stevige ondergrond

Een stevige ondergrond is van groot belang. Vuurpijlen of ander vuurwerk mag natuurlijk niet meteen de verkeerde richting (lees jouw richting) invliegen. Zorg er daarom voor dat vuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Bij vuurwerkpijlen is het belangrijk dat deze in een fles staan. Deze fles kun je stabiel maken door deze met zand te vullen. Doe dit tot tenminste de helft. Vuurwerkpotten moeten worden klemgezet. Dit kun je bijvoorbeeld doen met stenen. Voor de grote vuurpijlen is een vuurpijl afschietbuis een oplossing. Deze graaf je voor een deel in de grond. Zo staat deze stabiel.

Vuurwerkbril

Vuurwerk kan ernstig oogletsel veroorzaken. Degene die het vuurwerk aansteekt, maar ook de toeschouwers moeten daarom een vuurwerkbril opzetten. In de meeste gevallen worden de toeschouwers namelijk geraakt door vuurwerk. Door een vuurwerkbril worden de ogen beschermd. Ze zijn niet duur, maar kunnen wel heel veel leed besparen. Daarom is het verstandig om zo’n bril te gaan dragen. Dit ziet er misschien niet geweldig mooi uit, maar niet kunnen zien of blijvende schade aan de ogen is een heel stuk minder mooi.