Wanneer u van plan bent om te beginnen met online beleggen, is het geen slecht idee om het een en ander door te nemen. Zo kunt u op diverse op diverse sites een cursus volgen om de basis van het online beleggen in de vingers te krijgen. U kunt online beleggen bij een online broker. Er is tegenwoordig een groot aanbod, dus is het wel zo fijn om te weten waar deze brokers voor staan voordat u begint met online beleggen.

Online beleggen bij brokers
Een broker is als het ware een tussenhandelaar van aandelenposities. Een broker brengt op traditionele wijze een koper en verkoper bij elkaar. Online zorgt deze ervoor dat een belegger snel kan handelen en daardoor in kan spelen op het laatste nieuws. Een positie wordt dan geopend bij de broker in plaats van bij het desbetreffende bedrijf zelf. De brokers bieden als service aan dat men direct aan hen weer kan verkopen. Voor deze diensten ontvangen zij een bepaald bedrag.

Waaraan verdient een online broker?

Zoals misschien al duidelijk was, krijgt een broker een zeer klein gedeelte van de aankoopwaarde bij de transacties van beleggers. Dit bedrag wordt ook wel spread genoemd. Dit marge is uit te rekenen door de werkelijke prijs van een aandeel te vergelijken met de prijs de belegger er voor betaald. Over het algemeen is dit slechts een paar cent per aandeel. De broker vraagt ook om een vergoeding als er een positie gedurende de nacht geopend blijft. Dit wordt ook wel de premie genoemd.

Traditionele broker vs. online broker

Wanneer er traditioneel belegd wordt zijn er meestal banken verbonden aan de belegging. Zij bieden veel service aan, maar de kosten liggen over het algemeen veel hoger, omdat zij meer werknemers tot hun beschikking hebben.

Belangrijke punten bij het kiezen van een online broker

Staat u op het punt een broker uit te kiezen? Kies dan een veilige broker, te herkennen aan de toezichthouding van Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze organisatie streeft naar betrouwbare en deskundige brokers. Het grootste gedeelte van de broker biedt beleggingssoftware aan die u kunt downloaden. Hiermee kunt u oefenen met fictief geld, maar ook met daadwerkelijk geld beleggen.  Het is aangeraden eerst brokers goed te vergelijken voordat u besluit een te downloaden. Op deze pagina kunt diverse brokers vergelijken voor het online beleggen.